Kazakistan Başbakanı Masimov, Çin’de Temaslarda Bulunuyor

Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun daveti üzerine başkent Pekin’e gelen Kazakistan Başbakanı Karim Masimov temaslarına başladı.

Çin Başbakanı Wen, Kazakistanlı mevkidaşı Masimov için resmi karşılama töreni düzenledi.

Töreninin ardından iki başbakan heyetler arası görüşmelerde yer aldı. Wen ve Masimov, iki ülke arasında imzalanan işbirliği anlaşmaları töreninde de hazır bulundu. Öte yandan, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping de Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Xi Jinping, 2011 yılında iki ülke liderlerinin aldığı stratejik ortaklık ilişkisini geliştirme kararının, ikili ilişkilerin ilerlemesi için yeni olasılıklar yarattığını ve itici güç sağladığını hatırlattı. Xi, Çin'in iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının 20. yıldönümü dolayısıyla, karşılıklı desteği artırmaya, eşgüdümü güçlendirmeye ve somut işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır olduğunu belirtti.

İkili ilişkiler ve Şanghay İşbirliği Örgütü çerçevesinde, Çin'le aralarındaki koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduklarını kaydeden Masimov, Çin'le beraber Orta Asya bölgesinin barış, istikrar ve kalkınmasını koruyacaklarına işaret etti. Masimov, "Tek Çin" politikasını kararlılıkla izleyen ülkesinin, Çin'in bölücülük, terörizm ve köktendincilikten oluşan "üç kötü güç"le mücadelesine destek verdiğini dile getirdi. Masimov’un, Çin’de 1. Düzenli Kazak- Çin Hükümetlerarası toplantısına katılacağı belirtildi .