Ruslar Ney Üfledi, Türk Halk Oyunları Oynadı

Rusya’nın kültür başkenti St.Petersburg’da faaliyet gösteren Rus-Türk Kültür Merkezi, “Türkiye Günü” düzenledi.

Lenin Kütüphanesi 'nde düzenlenen etkinlikte, Rus katılımcılara Türkiye şehirleri, sanatı, müziği ve mutfağı tanıtıldı.
Programda konuklara ilk olarak Türkiye 'yi tanıtan belgesel izletildi. Bu kapsamda Türkiye şehirleri, tarihi ve kültürü hakkında Rusça bilgi verildi. Türkiye tanıtımından sonra, Ebrucular tarafından kısa bir ebru gösterisi gerçekleştirildi. Ardından, Rus ve Türk sanatçılar tarafından kurulan Türk Sanat Müziği topluluğu “Grup Neva” tarafından mini bir konser verildi. Konserde Türk Sanat Müziği 'nden çeşitli parçalar seslendiren grup, ayakta alkışlandı.

“Rus-Türk Kültür Merkezi Folklor Grubu” tarafından, Türkiye 'nin çeşitli yörelerine ait halk oyunları gösterisi de büyük alkış aldı. Rus öğrenciler tarafından gerçekleştirilen Mardin yöresine ait Reyhani oyunu, izleyicileri büyüledi.

Rus Neyzen tarafından gerçekleştirilen ney tanıtımı ve dinletisinin ardından yapılan kapanış konuşmasıyla program sona erdi. Rus seyirciler , programı gerçekleştirenleri dakikalarca alkışladı. Ayrıca Programda, Türkiye ile ilgili sorulara doğru cevap veren davetlilere, çeşitli hediyeler verildi.

AİLEM TÜRKİYE 'YE GİTMEME KARŞIYDI, ŞİMDİ ONLAR DA GİDİYOR

Programla ilgili açıklama yapan Rus öğrenci Palmira Şaykina Rus-Türk Kültür Merkezi 'nin iki ülke ilişkileri için önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Şaykina; “Hala Türkiye 'ye karşı birçok Rus 'un kafasında şüpheler oluşabiliyor. Rus-Türk Kültür Merkezi ise insanların kafalarından bu şüpheleri atmalarına yardımcı oluyor. Mesela, benim ailem önceden Türkiye 'ye gitmeme karşı çıkarlardı. Ancak şimdi onlar da gidiyor.” şeklinde konuştu.
Gerçekleştirilen programın çok hoşuna gittiğini söyleyen emekli Rus vatandaşı Kosina Leanidovna, “Bir çok kez tatil için Türkiye 'ye gittiğim için az da olsa Türk kültürüne aşinaydım. Ancak Türk kültürüyle St. Petersburg 'da ilk kez bu kadar yakından karşılaşma imkanı buldum.” dedi.


ST. PETERSBURG 'DA BÖYLE BİR MERKEZİN OLMASI ŞAŞIRTICI

Türkiye 'ye gitme imkanı olduğunu ve Türk insanını çok sıcak kanlı bulduğunu söyleyen emekli Rus Lubov Dernovekaya; “Bugün yapılan program gerçekten çok güzeldi. Çünkü, Türk kültürüyle yakından tanışma imkanını ilk kez bugün buldum. St. Petersburg 'da böyle bir kültür merkezinin olması gerçekten çok şaşırtıcı. Programı gerçekleştiren gençlerin gözleri pırıl pırıldı. Yaptıkları programları zevkle yapıyorlardı. Günümüzde işini içtenlikle yapan insan sayısı çok az. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.