CHP Yenimahalle'de Kongre Sonrası Gerginlik Sürüyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Yenimahalle İlçe Başkanlığı 9. Olağan Kongresi’nde Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın konuşmasının yarıda kesilmesi ve çarşaf liste yerine blok liste uygulanması gerginliğe yol açtı.

Bir grup CHP'li, eş, dost ve akrabaların delege yazıldığını, kongrede hakaret edenlerle ilgili de bir işlem yapılmadığını ileri sürdü. CHP'liler, Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde bulunmalarını sorgular aşamasına geldiklerini kaydetti.

CHP'li Yenimahalle Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, üst üste iki gün boyunca yapılan tüzük kurultayları sonrasında ilçe kongreleri süreci başladığına dikkat çekildi. Açıklamada, 'Bu süreçte 3 Mart'ta gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi Yenimahalle İlçe Başkanlığı 9. Olağan Kongresi 'nde tabanda demokratik bir yarışın sergileneceği ve tüzükte yapılan değişikliklerin uygulanacağı umudu yeşermiş, Yenimahalle İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda da kongrenin demokrasi şenliği içerisinde geçeceği söylemleri yapılmıştır. Ancak bütün bu söylemlere ve parti içindeki tüzüğü daha demokratik bir çizgiye oturtma çabalarına rağmen uygulamada gerçeğin hiç de bu şekilde olmadığı görülmüştür. Binlerce gönüldaşı olan partililerimizi kongreden tecrit etmek amacıyla seçilen kongre salonunun küçüklüğü ayrıca mevcut sandalye sayısının kongre delege sayısını dahi karşılamamıştır. Yaşamının 50 yılını Cumhuriyet Halk Partisi sevgisine ayıran ve partiden maddi manevi desteğini hiçbir zaman eksik etmeyen Sayın Fethi Yaşar kongre salonuna geldiğinde kin ve nefret duyguları ile karşılanmış ve tartaklanmıştır. Bu üzüntü ve utanç verici davranışa rağmen Sayın Fethi Yaşar olgunluk göstererek salona girmiştir. Kongre sırasında konuşma yapan Belediye Başkanımızın konuşmasının Kongre Divan Başkanlığı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı tarafından kesilmesi düşündürücüdür. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi 'nde olağanüstü yapılan tüzük kurultayında değişen maddeler doğrultusunda; yapılacak tüm seçimlerin çarşaf liste ile yapılması kararı olduğu halde ilçe kongremizde tüzük çiğnenerek, salon kargaşası yaratılarak blok seçim yapma kararı alınmıştır. Bu tüzüğe imza atan ve o anda salonda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri bu kural tanımaz tutum karşısında seyirci kalmışlardır. ' denildi.

'EŞ, DOST, AKRABALARDAN DELEGE YAZILMASI, CUMHURİYET HALK PARTİSİ 'NİN DOKULARINA TERS '

İlçe kongresindeki antidemokratik uygulamaların kongre sürecinde başladığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: 'Mahallelerde yapılan kongre delegesi tespitlerinde, 65 mahalleden 49 'una sandık konulmadan ilçe yönetimindeki iki yöneticinin inisiyatifi doğrultusunda eş, dost, akrabalardan delege yazılması, Cumhuriyet Halk Partisi 'nin dokularına ters düştüğü gibi Yenimahalle Belediyesi 'ne gelen partililerimizin de bu listede yer almaması için çaba gösterilmiştir. Üzerinde tartışılması gereken diğer bir konu ise 401 kişilik delege listesi incelendiğinde oy kullanan bazı delegelerin seçildiği mahallelerde ikamet etmemesidir. Kazanan listede yüzde 33 kadın kotasına önem verilmediği de görülmektedir. '

'CUMHURİYET HALK PARTİSİ BÜNYESİNDE BULUNMAMIZI SORGULAR AŞAMASINA GELDİK '


Kongre sürecinde yaşananlarla ilgili bir işlem yapılmamasının CHP'nin dayatmacı ve anti-demokratik ortam içerisine girdiğini gösterdiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'3 Mart 2012'de 9. İlçe Kongremizde saldırıya uğrayan Sayın Belediye Başkanımız Fethi Yaşar için parti üst yönetimi tarafından açıklama yapılmaması parti kamuoyunu, partiye oy veren Yenimahalle halkını ve biz Belediye Meclis Üyelerini üzmüştür ve düşündürücüdür. Bizler aşağıda imzası bulunan Meclis Üyeleri Cumhuriyet Halk Partisi nezdinde Sayın Fethi Yaşar ve bizlere yapılan hakaretleri şiddetle kınıyoruz. Ayrıca bu tutumların CHP 'nin altı ok ilkelerine uymadığını düşündüğümüzden, yıpranan bu kutsal değerlerin bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde bulunmamızı sorgular aşamasına gelerek, bundan sonraki sürecin yol haritasını belirlediğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. '