Oyuncu Ahmet Yenilmez: Post Modern Darbe Sürecinde Dizilere Müdahale Edildi

Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez, 1997 yılındaki post-modern darbe sürecindeki dizi ve yapılan sanat eserlerine müdahale edildiğini söyledi.

Yenilmez, “Kim şu anda çıkıp da yapılan dizilere, sanat eserlerine 'bu süreci başlatan zevatlar müdahale etmedi' diyorsa yalan konuşuyordur.” dedi. Yılmazer, cumhuriyet mitingleri döneminde de sanatçıların kullanıldığını iddia etti.

Antalya'da öğrenci ve öğretmenlere 'Safahat-Mehmet Akif Dönüyor' adlı tek kişilik tiyatro oyununu sahneleyen Yenilmez, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'nın sorularını cevapladı. Akdeniz Üniversitesi 'nde düzenlenecek oyun öncesi 1997 yılında post-modern darbe yapanların Türk dizilerini ve sanat eserlerini kullandığını iddia etti. Kendisinin bu konuyu o günlerde de dile getirdiğini söyleyen Ahmet Yenilmez, ülkede birlik ve beraberliği baltalayıcı çok oyunlar döndüğünü, o dönemde yaşananları saymakla bitiremeyeceğini vurguladı. Bir çok oyunun o yıllarda yasaklandığını yasaklama zihniyetini de sanat eserlerinin darbeye vesile kıldıklarını ifade eden Yenilmez, “Bir darbenin sebebi içerisinde göstermek hiç hoş bir şey değil. Sincan 'da gayet amatörce bir anma yıldönümü münasebetiyle 28 Şubat 'ı canlandıranlara neler olduğunu ben bizzat o dönemi çok yakinen bilen bir insanım.” dedi.

'28 ŞUBAT 'TA DİZİLERE AYAR VERİLMEDİ DİYEN YALAN SÖYLÜYORDUR '


28 Şubat dönemi yıllarında Türk televizyonlarında yayınlanan ve halkın büyük beğeniyle takip ettiği dizilere darbecilerin müdahale ettiğini vurgulayan Yenilmez, “Kim şu anda çıkıp da yapılan dizilere, sanat eserlerine bu süreci başlatan zevatlar müdahale etmedi diyor ise yalan konuşuyordur. Nasıl ki gazete patronları çağrıldı. Televizyonların genel yayın yönetmenleri çağrıldı ise ebetteki her akşam milletin seyrettiği programları da bu adamların göz ardı etmesi mümkün değil.” diye konuştu.

O yıllarda darbecilerin müdahale ettiği dizi isimlerini de söylemek istemeyen oyuncu Yenilmez, popüler dizilere bakılması gerektiğini işlenen konular iyi irdelendiğinde her şeyin ortaya çıkabileceğini belirtti.

'DARBECİLER ÇANAKKALE FİLMİ İÇİN SÖZ VERDİ, SONRA VAZGEÇTİ '


1997 post-modern darbenin izlerinin 2006-2007 yıllarına kadar sürdüğünü ifade eden Ahmet Yenilmez, başından geçen ve hiç unutmadığı bir anıyı da paylaştı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Çanakkale filmi olan 'Kınalı Kuzuları ' çektiğini vurgulayan Ahmet Yenilmez, o dönemin genelkurmay başkanı ile dizi çekimi için bütün yazışmaları yaptığını, Çanakkale Savaşı 'nda kullanılan silahların yerlerinin tespit edilip daha sonra kendisine teslim edileceğini vurguladı. Daha sonra genel kurmaydan söz almasının ardından dizinin çekimlerine başladığını kaydeden Yenilmez, “Cephe sahnelerinin çekilmesine sıra geldi o aralarda da fragmanlar yayınlanmaya başlandı dizinin yayın tarihi belli oldu. Bana tek cümlelik bir faks geldi. 'Size yardım edilmeyecektir. ' Hiçbir gerekçe gösterilmeden bana bu söylendi.” şeklinde konuştu.

Darbe sürecinin devamında da böyle bir şeyle karşılaştığını ve ortada kaldığını belirten Yenilmez, var güçleriyle bütün silahların hepsini kendilerinin teker teker döktüklerini, Türkiye tarihinde TRT 'de en yüksek reytinge ulaşan dizinin 13. bölümde kaldırıldığını vurguladı.

'CUMHURİYET MİTİNGLERİNDE SANATÇILAR KULLANILDI '

Darbe sürecinin sonralarında Cumhuriyet mitinglerinde çok eski solcuların ön sırada yer aldığını söyleyen Yenilmez sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bir tarafta diziler yoluyla popüler edilen insanlar bir tarafta da mitingte kullanılan insanlar. Örnek verecek olursak bunların birisi de Halit Ergenç. Bir tarafta popüler edildi öbür taraftar Cumhuriyet mitinglerinde sunucu olarak kullanıldı.”