Bakanlık 22 İldeki 87 Hidroelektrik Santral Projesini Denetledi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 22 ildeki 87 hidroelektrik santral projelerinde denetim yapıldı.

Bakanlık tarafından hidroelektrik santral projelerinin daha etkin denetimi için çeşitli tedbirler alınırken, belirlenen program çerçevesinde sıkı denetimler gerçekleştirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hidroelektrik santrallerin inşaat ve işletme safhasında tespit edilen sıkıntıların sunulduğu toplantı neticesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yetki görevleri kapsamında İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin koordinasyonunda, DSİ Bölge Müdürlükleri ile OGM Bölge Müdürlükleri tarafından izleme-kontrol komisyonları oluşturulmasına karar verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu komisyonların hidroelektrik santrallerde yapılan çalışmalar hakkında aylık rapor hazırlayarak ilgili genel müdürlüklere sunmaları da karara bağlanmıştı. Ayrıca 09.02.2011 tarihinde yapılan toplantıda da Su Kullanım Hakkı Anlaşması kapsamında işletmeye geçmiş projelerde; akım gözlem istasyonlarının sayısı, tabii hayata bırakılacak su ve mansap su haklarının takibinin ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından izlenmesi ve 3 ayda bir rapor halinde sunulmasına karar verilmişti." denildi.

Alınan kararlar çerçevesinde yapılan denetimlere dair hazırlanan Ocak–Mart 2011 tarihli rapora göre, ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü’nce merkez ve taşrada toplam 22 ilde 87 adet HES denetimi yapılarak toplam 164 bin 343 TL idari yaptırım uygulandığı hatırlatılan açıklamada, "Yine aynı dönemde 20 ilde 5 tesis için ÇED Olumlu kararı verilirken, 32 faaliyet için 'ÇED gerekli değildir kararı' verilmiştir." İfadeleri yer aldı.

Geçen yıl sonunda, hidroelektrik santralleri (HES), rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve madencilik faaliyetlerinin tabiata zarar vermemesi ve daha etkin denetlenmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yeni düzenlemeler yapıldığı hatırlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Bu çerçevede HES, RES ve madencilik faaliyetleri için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) safhasında, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce, her bir faaliyet alanı için ayrı ayrı olmak üzere yeni proje değerlendirme formatları belirlenmişti. Ayrıca 16.12.2011 tarihinden itibaren de HES, RES ve madencilik faaliyetleri sonrası tahrip olan sahaların geri kazanımı gayesiyle 'Peyzaj Koruma Projeleri' de istenmeye başlanmıştı. "