Kuzey Anadolu Fay Hattının Tomografisi Sakarya'dan Çekilecek

Sakarya’da kurulacak bir sistemle Kuzey Anadolu fay hattının tomografisi çekilecek.

Kuzey Anadolu Fay Hattının Tomografisi Sakarya'dan Çekilecek
70 ayrı noktada yer altına yerleştirilecek cihazlar ile fay hattının en küçük ayrıntısına kadar 3 boyutlu ve renkli görüntüler elde edilerek, deprem hareketliliği takibe alınacak. İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, İngiliz Leeds Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’de ilk defa Kuzey Anadolu fay hattı araştırması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Nisan ayı sonunda, İngiltere’den getirilecek 70 adet cihazla fay hattının adeta tomografisi çekilecek. Kuzey Anadolu fay hattının kabuk ve üst manto yapısının Tomografi ve Receiver Function yöntemleriyle saptanması için Nisan ayı sonunda İngiltere’den gelecek olan cihazları yerleştirmek üzere, Sakarya’nın genelinde 70 ayrı nokta tespiti çalışmaları başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Niyazi Türkelli ve İngiltere’nin Leeds Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gregory A. Houseman ile Boğaziçi Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nde doktora yapan Metin Kahraman, Sakarya’ya gelerek, cihazların yerleştirileceği alanlarda incelemelerde bulundu. Yenikent bölgesine yerleştirilecek yer tespitinde Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik misafirlere ev sahipliği yaptı. Prof. Türkelli, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk defa 70 adet, birilerine 7 kilometre mesafede il geneline yerleştirilecek cihazlar ile deprem araştırma istasyonları kurulacağını kaydetti.

Burada çalışma boyutuna bakıldığında, Türkiye’de bir ilk olacağını ifade eden Türkelli, şu bilgileri verdi: “Cihazlar 50-70 santimetre çaplarında, toprağın yaklaşık 75 santimetre altına yerleştireceğiz. Cihazların elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere güneş enerjisinden yararlanmak üzere sistem kuracağız. Haritalar ve uydu görüntüleri üzerinde belirlediğimiz noktaları yerinde tespit etmek üzere öğrenci arkadaşlarımız ile bölgeye geldik. Nisan ayı sonuna kadar kesin noktaları tespit etmiş olacağız. Sonrasında, 1 ile 15 Mayıs tarihleri arasında İngiltere’den gelecek olan cihazları Sakarya Üniversitesi'nde gerekli kontrollerini yaparak belirlenen kesin noktalara yerleştireceğiz.” Sakarya’nın kuzeyinden güneyine, 50 ila 70 kilometrelik alanda yerleştirilecek olan cihazlar ile Sakarya’da Kuzey Anadolu fay hattını araştıracaklarını vurgulayan Türkelli, “Bu cihazlar, depremi önceden belirlemek ve tahmin etmek için kurulmuyor. Zira depremi önceden tahmin etmek mümkün değildir. Bu, gaybdan haber vermek gibi bir şey olurdu. Deprem, ancak hareketlenme olduğunda anlaşılır, bizim yerleştireceğimiz cihazlar ile tespit edilen sinyallerin kayıt altına alınarak 3 boyutlu renkli analizlerinin görüntülerini elde ederek, fay hattı ile alakalı en küçük ayrıntısına kadar 3 boyutlu ve renkli görüntüleri elde ederek, deprem hareketliliğini yakın takibe alacağız. Fay hattı ile ilgili geniş bilgiye ulaşacağız. Buna bir örnek göstermek gerekirse, nasıl ki bir insanın iç organlarının ayrıntılarını tomografi sayesinde görüntüleyerek teşhis konuluyorsa, bu da aynı onun gibi bir şey, zemin ve yer kabuğu ile alakalı en ince detaylarına kadar tespit ederek, fay hattının hareketliliği noktasında çok daha detaylı bilgi sahibi olmaktır.” diye konuştu .