Başkan Göksu: 'Filistin Özgür Olacak ve Biz Kudüs'te Namaz Kılacağız'

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile birlikte gittiği Gazze ziyaretini 30 Mart Dünya Filistin Günü'nde değerlendiren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Gazzeliler Arap Baharı'nın geleceğinden ümitliler. Türkiye'nin büyümesinden heyecan duyuyorlar" dedi.

Başkan Göksu: 'Filistin Özgür Olacak ve Biz Kudüs'te Namaz Kılacağız'
Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile birlikte Gazze'ye yaptıkları seyahatten izlenimlerini aktaran Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gazze'de insanlık dışı bir yaşamın olduğunu söyledi.

Gazze'ye yapılan seyahatin Mısır'da bir sorunla başladığını belirten Başkan Göksu, "Gazze'ye Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile birlikte bir uluslararası seyahat organize edilmişti. Bu programda 11 kişilik heyetimiz vardı. Daha önceki Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanımız ve Denizli MilletvekilimizNihat Zeybekçi başkanlığında Mısır'a gidildi. Tabii amaç Gazze'ye gitmekti. İzinlerde öyle alınmıştı. Mısır'a gittik ve Mısır'da Gazze şeridindeki sınıra kadar yaklaşık 6 saatlik karayoluyla gidildikten sonra bir gece orada kalındı. Refah Kapısı'ndan Gazze'ye gidecektik. 11 kişilik heyetten sadece 5 kişinin gidişine izin verildi.

Beş kişiden bir tanesi bendim" diye konuştu.

Gazze'de yaşanılabilecek bir hayatın söz konusu olmadığına dikkat çeken Başkan Göksu, "Gazze 45 kilometre uzunluğunda, 8 kilometre genişliğinde bir şerit. Yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda, 8 kilometre genişliğindeki yerde 1.7 milyon insan yaşıyor. Bunların hepsi yaşarken, bedeni olarak yaşıyorlar. Ama hayatın bütün yokluklarını öğrenerek, yokluk içinde var olmayı öğrenerek, her bir yokluğu yeni bir fırsata çevirerek yaşıyorlar. Düşünün ki, bir insanın asgari ihtiyaçları nelerdir dediğimizde; aklınıza4-5 tane madde sayarsınız. Bu 4-5 tane saydığınız maddenin en az üç tanesi orada yok. Siz iki tanesi ile orada yaşamaya çalışıyorsunuz. Böyle bir hayat var. Tamamıyla 24 saat yukarıdan kamerayla takip edildiğiniz ve o da yetmiyormuş gibi Heronlarla takip edildiğiniz bir hayatın içindesiniz. Su, ekmek, akaryakıt yok, konut yok, böyle bir yokluk içerisinde hayatı yaşamaya çalışıyorsunuz" şeklinde konuştu

Tüm olumsuzluklara rağmen orada yaşayan insanların ümit var olduklarını ifade eden Göksu, "Orada en çok etkilendiğim bir konu var. Bu kadar yokluk içerisinde tebessüm etmeyi bilmek, bu kadar yokluk içerisinde var olmayı bilmek, bu kadar yokluk içerisinde heyecan duymak. Geleceğe ait tahminlerde bulunmak, gelecek için ümit var olmak bu müthiş bir şeydir. Orada ki her insanda gördüğümüz her bir yokluğa karşı, her bir yokluk onlarda yeni bir motivasyon oluşturmuş" dedi

Başkan Göksu, "Beni en çok duygulandıran şey her bir insanın geleceğe ait hayallerinin olması ve çok ilginç olan da 7 yaşındaki bir çocukla 70 yaşındaki insanın aynı hayalleri beslemesi ve her ikisinin söylediği şey, topraklarımızda özgür olacağız. Bu heyecan her bir kuşağı 7'den 70'e herkesi kuşatmış bir heyecandır. Bir toplumsal akıl oluşmuş orada. 7'den 70'e herkes bir aklın etrafında bütünleşmiş ve bütünleştikleri bu akıl bunu diyor. 7'den 70'e Filistin özgür olacak ve biz Kudüs'te namaz kılacağız"diye konuştu

Gazzelilerin Türkiye ile ilgili çok yoğun beklentilerinin bulunduğunu belirten Göksu, "Türkiye'ye karşı çok büyük bir muhabbetleri var. Tarihi perspektiften baktığınız zaman zaten o bölgede Abdühamit Han'ın hatıraları halen yaşıyor. Diğer taraftan sayın başbakanımızın özellikle Davos'taki 'one minute' çıkışı ve sayın başbakanımızın geçmiş hayati çizgisine baktığımızda hayatın her aşamasında Filistin ile ilgili göstermiş olduğu duyarlılık, başbakan olduğu dönemde de sürekli Filistin'i uluslar arasıcamiada dile getiriyor olması" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'de çok sevildiğine dikkat çeken Göksu, "Bir defa Başbakanımızı çok seviyorlar. Diğer taraftan Türk milleti ile ilgili çok büyük bir beklenti var. İki şeyden çok ümitliler. Birincisi Arap Baharı'nın geleceğinden ümitliler, ikincisi Türkiye'nin büyümesinden çok heyecan duyuyorlar. Türkiye ulusal anlamda kendi popülaritesini bu kadar muhafaza ederse ve Türkiye uluslar arası arenada gündemi belirlenen bir ülke değil de, gündemi belirleyen bir ülke olduğu takdirdeFilistin meselesinin çözümünde çok önemli bir rol oynayacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin Gazze ilgisini eleştiren kesimleri anlamakta güçlük çektiğini belirten Göksu, Erdoğan'ın Gazze politikalarını eleştirenlere güldüğünü ifade ederek, "Ona gülmek lazım sadece. Biz çok büyük bir devletiz. Altı yüz yıl dünyanın üç kıtasında egemenlik sürmüş ve adalet dağıtmış bir milletin çocuklarıyız. Biz kalkıp da şunu diyemeyiz 'biz kendi içimize kapanalım. Hiçbir dış politik senaryolarımız olmasın' Biz kendi kendimize yeteriz diye bir şey yok. Hayat tek başına yaşanan bir süreç değildir. Heleki bilişim çağındasınız, dünyada sınırların kalktığı bir çağda kalkıp da Türkiye'nin bu kadar çizgisi vardır. Bu kadar sınır içinde kalacağım, uluslararası aktör olmayacağım derseniz sizi çok çabuk bertaraf ederler. Siz uluslar arası arenada kendi varlığınızı muhafaza etmeniz ve uluslararası arenada kendi milletinizin bekası açısından, hangi performansı gösteriyorsanız, uluslar arası arenada da o rol sizi verilir. Dünya tasavvuru olmayan insanlar için bu olabilir. Ama artık Türkiye çok büyük hayalleri olanve artık Türkiye çok büyük gelecek tasavvuru olan bir ülke var" dedi .