‘Yetki Belgesi Olmayan İnşaat İşlerinde Usta Olarak Çalışamayacak’

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayanların usta olarak çalışamayacağını açıkladı.

‘Yetki Belgesi Olmayan İnşaat İşlerinde Usta Olarak Çalışamayacak’
Bakır, İnşaat Mühendisi ve eğitmen Ali İhsan Toprak ve Şakirpaşa Halk Eğitimi Merkezi yöneticisi Ahmet Taşdemir ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında inşaat ustalarının sertifikalandırılmaları ile ilgili çalışmalar hakkında bildi verdi. İMO Adana Şubesi ve Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi olarak imzaladıkları ortak protok ile inşaatlarda çalışan ustaları eğitip belgelendireceklerini ifade eden Bakır, “İMO yapı bilimiyle ilgili pratik ve teorik bilgi birikimini ustalarımızla paylaşacak. Halk Eğitim Merkezi ise eğitim biliminin gereklerini süreç içinde yansıtacak. En önemli sorun, yasa ve yönetmeliklere uygun nitelikli yapı üretimi yapılamıyor olmasıdır.”dedi.

Zemin etütleri, proje yapımı ve uygulamaların eksiksiz yapılmasında ustaları çalışmaların bir parçası haline getirmeyi hedeflediklerini bildiren Bakır, “Yaşadığımız coğrafya bir deprem bölgesidir. Ülkemiz topraklarının yüzde 96’sı, nüfuzumuzun yüzde 98’i deprem kuşağında bulunmakta. Ülkemizde yapı stoku ne yazık ki depreme karşı güvenli değildir. TÜİK verilerine göre konutların yüzde 40’ı kaçak yada ruhsatsızdır. Yapı kullanma izin belgesi baz alınırsa bu oran yüzde 67’e çıkmaktadır. 18 milyon civarında olduğu tahmin edilen bina stokunun yüzde 40’nın yenilenmesi veya onarılması gerekmektedir.” Söz konusu verilerin yapı üretim faaliyetlerinin sorgulanması, depreme dayanaksız olanların yıkılması veya güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Abdullah Bakır, şunları söyledi: “1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi almaları zorunlu kılındı. Bu yönetmeliğin okuması şu: Bundan sonra yetki belgesi olmayanlar inşaat işlerinde usta olarak çalışamayacak. Yönetmelik gereği ustalarımız eğitilip yetkilendirecektir. Programa göre geçici usta belgesi sahibi inşaat ustaları, 40 saatlik kursa tabi tutulacak ve kurs sonunda ustalık belgesini almaya hak kazanacaklar.”