Mhp'li Akçay'dan, Ege'li Vekillere 'vob'a Sahip Çıkalım' Çağrısı

İzmir'de 2005 yılında faaliyete geçen Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB), İstanbul'a taşınarak İMKB çatısı altına alınacağı söylentilerine tepki gösteren MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, böyle bir girişimi engellemek için tüm Ege Bölgesi milletvekillerini birlikte hareket etmeye davet etti.

Mhp'li Akçay'dan, Ege'li Vekillere 'vob'a Sahip Çıkalım' Çağrısı
2005'te 3 milyar liralık işlem hacmine sahip olan VOB'un yedi yılda 144 kat büyüyerek bu 431 milyar liralık işlem hacmine ulaştığını kaydeden MHP'li Akçay, dünyanın 26. büyük türev borsası konumunda olduğunun altını çizdi. Ege üzerinde son dönemde oyunlar oynandığını savunan Akçay, şöyle dedi: "FİFA’nın en önemli turnuvalarından U-20 Dünya Futbol Şampiyonası'nın yapılacağı iller arasından Manisa ve İzmir’in çıkarıldığı, İstanbul’daki bazı ihracatçıların ve ihracatçı birliklerinin talepleri doğrultusunda Ege Bölgesi'ndeki ihracatçı birliklerinin kapatılmasının gündeme getirildiği bir dönemde; İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında, İstanbul Altın Borsası ile İzmir'de kurulu VOB'un İMKB çatısı altında sokulacağı, daha sonra bu üç kurumun 'İstanbul Borsası' adı altında birleştirileceği yönündeki iddiaların gündeme getirilmesini anlamak mümkün değildir. Birilerinin Ege’nin üzerinde hesapları var. Ege milletvekilleri olarak bizim görevimiz bu oyunları boşa çıkarmaktır. Buradan Ege Bölgesi'nin bütün milletvekillerine sesleniyorum. Siyasi kavgaları bir kenara bırakın. Gelin birlik olalım, Ege’ye sahip çıkalım” dedi.

BABACAN'A YAZILI SORU ÖNERGESİ VERDİ
Badeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın İstanbul’a taşınmasıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a soru önergesi veren MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, şu soruları yöneltti: “İstanbul'un Finans Merkezi yapılması projesi ve İMKB'nin yapısının güçlendirilmesi kapsamında; Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın önce İMKB’nin çatısı altına gireceği daha sonra İstanbul Altın Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ve İMKB’nin “İstanbul Borsası” adı altında birleştirileceği yönündeki iddialar kamuoyuna yansımıştır. Bu iddialar doğru mudur? Bakanlığınız veya hükümetinizin bu yönde bir çalışması var mıdır? Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın merkezinin İstanbul’a taşınacağına dair kamuoyuna yansıyan bilgeler doğru mudur? Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın İstanbul’da bir ofis açmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? Bu çalışmaların şu andaki Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası yönetiminin bilgisi dışında yapıldığı iddiaları doğru mudur? İzmir Ticaret Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın kurucusu ve yöneticisi konumundadır. İzmir Ticaret Borsası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın diğer hissedarlarından Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın İstanbul’a taşınması veya İMKB ile birleştirilmesi konusunda görüş istenmiş midir? FİFA U-20 Futbol şampiyonasının yapılacağı iller arasından Manisa ve İzmir’in çıkarıldığı, İstanbul’daki bazı ihracatçıların ve İhracatçı Birliklerinin talepleri doğrultusunda Ege Bölgesindeki İhracatçı Birliklerinin kapatılmasının gündeme getirildiği bir dönemde; İstanbul'un Finans Merkezi yapılması projesi ve İMKB'nin yapısının güçlendirilmesi kapsamında Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın önce İMKB’nin çatısı altına gireceği daha sonra İstanbul Altın Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ve İMKB’nin 'İstanbul Borsası' adı altında birleştirileceği yönündeki iddiaların gündeme getirilmesi bir tesadüf müdür? İzmir’de kurulan ve İzmir'in bir değeri olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İzmir'den dünyaya seslenmekte, İzmir'e ve Ege Bölgesi'ne hem ekonomik hem de tanıtım olarak büyük katkıda bulunmaktadır. Bilindiği gibi İzmir 2020 EXPO'ya adaydır. VOB’un İzmir’den İstanbul’a taşınmasının 2020 EXPO'ya aday olan İzmir’in imajı üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını düşünüyor musunuz? "