Öğrencilerin Projesi Türkiye Finaline Katılma Hakkını Elde Etti

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını önlemek için öğrencilerin geliştirdiği proje Türkiye finaline katılma hakkını elde etti.

Öğrencilerin Projesi Türkiye Finaline Katılma Hakkını Elde Etti
Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen araştırma projeleri yarışması sonucunda sergilenmeye değer 70 proje arasında bulunan, Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı, "Elazığ'da tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının araştırılması projesi" Malatya bölge sergisinden türkiye finaline gitmeye hak kazandı.

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen bölge sergisinde yer alan projeleriçinde bulunan "Elazığ'da tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının araştırılması projesi" hakkında bilgi veren Mehmet Fatih Karaca isimli öğrenci, projenin amacını şöyle dile getirdi: "Türkiye'nin tarım alanları, amaç dışı kullanımlar sonucu gün geçtikçe yok edilmiştir. Tarım alanlarının amaç dışı kullanımından Elazığ da nasibini almış ve her geçen gün tarım arazilerini giderek kaybetmiştir. Proje kapsamında Elazığ ilindeki amaç dışı kullanım sonucu tarım dışı kalan arazilerin miktarı sebebiyle birlikte belirlenmiş durumun düzeltilmesinde izlenebilecek yollar ortaya konulmuştur."

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ersin Bayraktar ise, "Birinci ve ikinci sınf tarım arazilerinin korunması amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yasal düzenleme yapılarak bu gibi verimli tarım arazileri üzarinde inşaat ve benzeri çalışmaların yapılmaması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı. Malatya bölgesi sergisinde yer alan 70 projeden Türkiye finaline katılmayı hak eden 11 eser arasında bulunan projenin Türkiye finalinde de iddialı olduğu kaydedildi. Coğrafya alanında başarı gösteren "Elazığ'da tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının araştırılması projesi"nin danışman öğretmeni Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi Coğrafya Öğretmeni Aşir Yaman, projenin Türkiye genelinde de derece elde edeceğine inandıklarını ifade etti.