Mübadelenin 88. Yılında Didim’de Anılar Tazelendi

Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türklerin karşılıklı olarak mübadele edilerek yer değiştirmelerinin 88.yıldönümü dolayısıyla Didim’de düzenlenen etkinlikte anılar canlandı.

Mübadelenin 88. Yılında Didim’de Anılar Tazelendi
Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul ve Batı Trakya haricinde Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türklerin karşılıklı olarak mübadele edilerek yer değiştirmelerinin 88. yıldönümü dolayısıyla Didim’de etkinlik düzenlendi.

Dün akşam saat 19:30’da Belediye Düğün Salonunda düzenlenen etkinliğe Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve eşi, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve eşi, Didim İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çaylak ve eşi, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Tuncay Akgün belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte yaşları 60 ila 90 arasında değişen ve 1923'deki mübadele sonucunda aileleriyle Didim'e gelen 2. kuşak nesiller baş konuk olarak etkinlikte yer aldı. Dedeleri mübadele ile Didim'e gelenler arasında yer alan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Başkan Kamacı Yoran’dan (Didim’den) Yunanistan’a göçenlerle görüştüklerini belirterek, onların anılarını gözyaşlarıyla dinlediklerini söyledi.

Mübadele zamanında gelen atalarının Didim’de çok zor günler geçirdiklerini de öğrendiklerini belirten Başkan Kamacı “Mübadele günlerinin yaşatılması anlamında düzenlenen bu etkinlik çok anlamlı hale geldi. Biz ileri ki süreçte bu etkinliği daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Bu anlamda Hisar Mahallesinde yani Yoran köyünde bir evi Etnografya müzesi olarak kurmayı planlıyoruz. Bu kapsamında ellerinde geçmişten kalan eski yazılar, fotoğraflar ve bazı eşyaları olanların bunları belediyemize ulaştırmalarını bekliyoruz. Bunlar o kişiler adına da kayıt altına alınacak. Bu nedenle burada yapılacak bu çalışma da ileri de çocuklarımızın geçmişi tanıtmaları ve sahip çıkmaları açısında güzel bir çalışma olacak. Bu gün burada olmakta ayrı bir güzellik, bu güzelliğin yaşatılmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımız kutluyorum” dedi.

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise, Atatürk’ün hemşerileriyle birlikte olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Mübadeleler her zaman hüzün, ayrılık ve hasretin temsilidir ama Atalarımızda ne demiş tedbiri mekanda ferahlık vardır demişler. Selanik’ten kalkıp Didim’e gelenlerin burada ferahlık içinde olduğunu düşünüyorum. Burada önemli olan bu kültürü gelecek nesillere taşımak; bu amaçla da bizler geleceğimiz için çok güzel bir Didim bırakmak için de çalışmalıyız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mübadele yıllarından günümüze taşınan fotoğraflar slayt eşliğinde katılımcılara izlettirildi. Ardından mübadele zamanında Didim’e gelenlerle yapılan röportajlar gösterildi. Etkinlik kapsamında 2. kuşak temsilcilerinden Murat Kafadaroğlu “Didim” adlı şiirini okudu. Etkinlikte Söke’den gelen Yöresel Halk oyunları ekipleri oyunlar oynarken, Didim Romanlar Derneği Dans Topluluğu da Roman havaları oynadı. Etkinlikte ayrıca Ceyhun Üsküp ve Rumeli Ekspres grubu ile TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı Hüseyin Yaltırı mini bir konser verdi. Geceye katılanlara Didim Belediyesi tarafından ikramlarda bulunulurken, kırmızı karanfil dağıtıldı .