Özel Sektörün Uzay İstasyonuna Yapacağı İlk Sefer Deneme Seferi İçin Hazırlıklar Sürüyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi , Uluslararası Uzay İstasyonu'na özel sektörün 30 Nisan'da yapacağı ilk ve deneme niteliğindeki sefer için hazırlıkların önemli bir sorun olmadan sürdüğünü bildirdi

NASA'nın UUİ sorumlusu Mike Suffredini, Amerikan SpaceX şirketinin Dragon kapsülünün fırlatılması için simülasyonların devam ettiğini belirterek, 'Şu an için önemli bir sorun olup olmadığını bilmiyorum, ama bu simülasyonlar fırlatma gününe kadar tamamlanacak. 30 Nisan'a kadar yapacak çok iş var' dedi. Bu ilk deneme seferinin özel sektörün yapacağı ticari uzay seferlerinin başarı ya da başarısızlığını belirlememesi için dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen NASA yetkilisi, 'Astronotsuz yapılacak bu deneme seferinin sadece uzay kapsülü göndermek değil, aynı zamanda UUİ ile yörüngede tam güvenlik içinde kenetleneceği bu zor süreçte, sorun meydana gelmesi çok da şaşırtıcı olmayabilir' dedi. NASA'nın UUİ sorumlusu, bu deneme seferinde iki şey öğreneceklerini belirterek, 'Öncelikle Dragon'u UUİ ile kenetleyeceğiz, sonra bu uzay gemisinden etkili bir şekilde yükün boşaltılması ve yeni yükün yüklenmesini sağlayacağız' diye konuştu. İlk seferin başarısız olması durumunda SpaceX'in ikinci bir deneme seferi yapması öngörülüyor. Bu arada, SpaceX sözcüsü Kirstin Grantham, Dragon kapsülünü uzaya göndermek için 30 Nisan tarihinin belirlenmesine karşın, yine de bu konudaki son kararın NASA'ya ait olduğunu bildirdi. SpaceX yetkilisi, NASA yetkililerinin 16 Nisan'da yapacakları toplantıda fırlatmanın yapılmasına yeşil ışık yakacaklarını söyledi.

Uçuş uzay tarihinde yeni bir sayfa açacak

Uzay ve havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacak, aynı zamanda yörüngedeki uzay istasyonuna ticari yük taşınması alanında yeni bir döneme girilmesini sağlayacak SpaceX Dragon uzay aracının deneme seferi, UUİ'nin astronotları tarafından da heyecanla bekleniyor. ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak Dragon uzay aracı, uzay istasyonuyla sağ salim ve güvenli bir şekilde kenetlenebileceğini ispat etmekle yükümlü bulunuyor. Her şey yolunda giderse, deneme seferinden sonra yıl içinde, ikmal malzemesiyle tam yüklü bir Dragon uzay aracı UUİ'ye gönderilecek. Uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasından sonra ABD'nin uzay istasyonuna göndereceği ilk ikmal uzay aracı olacak Dragon kapsülünün UUİ'ye ulaşması birkaç günü bulacak. California'daki Hawthorne'da kurulu SpaceX firması, uzay istasyonuna 12 kargo seferi için 1,6 milyar dolar, merkezi Virginia'daki Dulles'te bulunan Orbital Sciences şirketi de UUİ'ye 8 ticari sefer için 1,9 milyar dolarlık sözleşme imzalamıştı. Amerikan uzay mekiklerinin geçen yıl sonunda emekliye ayrılmasıyla, uzay istasyonuna yapılacak ticari ikmal seferleri de büyük önem kazanmış oldu. Ticari seferlerde bir gecikmenin istasyondaki altı kişilik mürettebatın sayısının hemen üçe düşmesine yol açabileceği, erzak ve malzeme ikmalindeki eksikliğin istasyonun geçici olarak tahliyesine neden olabileceği kaydedildi. Özel sektöre ait uzay aracı Dragon ayrıca, uzay istasyonundan bilimsel numunelerin ve onarım için Dünya'ya taşınması gereken bozuk makine parçalarını da geri getirerek kilit bir rol üstlenecek. Uzay aracı görevini tamamladıktan sonra okyanusa indirilecek. Uzay mekikleri seferden kaldırıldığından beri istasyondan Dünya'ya hacmi biraz büyük hiçbir parça getirilemiyor. İstasyonun ortakları olan ülkelerin hükümetlerine bağlı kuruluşlar tarafından yapılan ikmal seferlerinde kullanılan Rusya'nın Progress, Avrupa Uzay Kurumunun ATV ve Japonya'nın HTV araçları, Dünya'ya dönüşlerinde istasyonun çöplerini taşımak ve atmosfere girişlerinde yanmak üzere tasarlanmış bulunuyor. SpaceX ile birkaç başka Amerikan şirketi, istasyona astronot taşınması ve Dünya'ya getirilmesi için NASA ile sözleşme yapmıştı. Bu arada, ABD, istasyona astronotlarının 2016'ya kadar taşınması için 1 milyar dolar civarında ödeme yapacak. UUİ'ye astronot gönderirken basınçlı ya da basınçsız kargo aracı olarak tekrar kullanılabilen Dragon kapsülü, uzay istasyonuyla otomatik veya istenirse manuel olarak kenetlenebilme özelliğine sahip bulunuyor. 'PayPal'ın kurucusu Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firması, bir yıl önce Dragon kapsülünü dünyanın yörüngesine başarıyla yerleştirmiş ve daha sonra kontrollü olarak Büyük Okyanus'a indirmişti.
Kaynak: AA