Akbank 1,2 Milyar Dolarlık Sendikasyon Kredisi

Akbank, 19 ülkeden 42 banka ile 1,2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi imzaladı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki imza töreninde konuşan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, ''Türk bankacılık sektöründe 2012 yılındaki ilk sendikasyon kredisini başarıyla gerçekleştirdik'' dedi.

Avrupa ekonomisinde sıkıntıların sürdüğü bir dönemde sağlanan sendikasyon kredisinin Akbank'ın gücünü gösterdiğini anlatan Binbaşgil, güçlü ve sağlam Türk bankacılık sektörünün sürdürülebilir bir büyüme performansı gösterdiğini dile getirdi. Global ekonomide sorunların aşılmasının biraz daha zaman alacağını söyleyen Binbaşgil, ''Ancak ülkemiz bu çalkantılara kıyasla çok daha büyük krizlerden her defasında güçlenerek çıktı. Bugün imzaladığımız sendikasyon kredisi, bir anlamda Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün başarılı ve örnek faaliyet modelinin bir teyidini oluşturuyor'' diye konuştu. Binbaşgil, temin edilen krediyi başta Akbank müşterileri olmak üzere, bankanın tüm paydaşlarına değer yaratmak ve ekonominin büyümesini desteklemek yönündeki hedefler doğrultusunda, reel sektöre finansman yaratmak için kullanacaklarını vurguladı. Binbaşgil, söz konusu krediye 19 ülkeden 42 yabancı bankanın katıldığını da sözlerine ekledi.

-''Kredi, dış ticaretin finansmanı amacıyla alındı''-

Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli de, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini anımsatarak, söz konusu sendikasyon kredisinin, dış ticaretin finansmanı amacıyla alındığını ifade etti. Küresel ekonomik konjonktüre rağmen, Amerika, Avrupa ve Asya'da yerleşik 42 yabancı bankanın imzaları atılan bu krediye katıldığına işaret eden Kefeli, ''Akbank, üstün muhabir bankacılık ilişkileri ve sürekli gelişen işlem kapasitesiyle muhabir bankalarına iş yaratmaya ve sağlanan kaynakla 2012 yılında da 10 milyar doları aşan yurt dışı borçlanmasıyla Türk ekonomisinin sağlam temellerini ve geleceğine ilişkin olumlu beklentileri desteklemeye devam edecek'' şeklinde konuştu. -1 yıl vadeli 2 ayrı dilim olarak yapılandırıldı- Toplamda 795 milyon Avro ve 146 milyon dolar tutarında, 1 yıl vadeli 2 ayrı dilim olarak yapılandırılan kredinin maliyeti sırasıyla Euribor artı yüzde 1,45 ve Libor artı yüzde 1,45 olarak gerçekleşti. Akbank, imzası atılan kredi ile 2011 yılı Mart ayında sağladığı 652 milyon Avro ve 406 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisini yeniledi.
Kaynak: AA