Tavşanlılı Yumurta Üreticileri Kümes Yeri İstiyor

Tavşanlı’da gıda güvenliğinin sağlanması projesi kapsamında ilçede faaliyet gösteren yumurtacıların sorunları masaya yatırıldı.

Tavşanlılı Yumurta Üreticileri Kümes Yeri İstiyor
Toplantıda yumurta üreticileri, “Kümesler şehre yakın olunca şikayet oluyor. Kümesler şehirden uzaklaşmalı” diyerek kendilerine yer tahsis edilmesini istediler.İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 'nde yapılan toplantıya AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kaymakam Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Güler, Ticaret Odası Başkanı Davut Efe, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Temel ve yumurta üreticileri katıldı.Tavşanlı 'da Gıda güvenliğinin sağlanması projesi kapsamında ilçede faaliyet gösteren yumurtacıların sorunları masaya yatırıldı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 'nde yapılan toplantıya AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kaymakam Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Güler, Ticaret Odası Başkanı Davut Efe, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Temel ve yumurta üreticileri katıldı.

Toplantının ilk bölümünde yumurtacıların sorunları dinlendi.Tavşanlı Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kemal Özkul, yumurtacıların birlikte hareket edemediğini söyleyerek, “Birlik olamıyoruz. Birbirimize güvenimiz yok. Birlik ve beraberlik olmalı. Yaptırım gücümüz de yok.İkinci sorun; yer sorunu. Kimimiz 500 kimimiz 1000 km alanda iş yapıyoruz, yer istiyoruz. Tavşanlı 'da Pazar sorunu yok satış yapıyoruz. Daha çok satabiliriz” dedi.Ziraat odası Başkanı İsmail Akpınar, yumurtacılara tarımsal alanda ne gibi destek verilebilir sorusuna cevap aradıklarını söyleyerek, “Toplumsal alanda ne gibi destek yapabiliriz dedik. Mısır üretimi teşvik kapsamına alındı. Ama mevsim bu bölgeye uygun değil. Özel idareden kurutma tesisi istedik. Ama bunu beceremedik. Ertesi yıl dışarıdan alınan mısır ile fiyatlar oldukça düştü. Birlik beraberlik ile bu sorunu çözmeliyiz. Bio gaz ve organik gübre alanlarında ikinci kazançlar olur” diye konuştu.

Ticaret Odası Başkanı Davut Efe de, Tavşanlılı yumurtacıların birer pazarlamacı olduğunu belirterek, “ Tavşanlılı yumurtacılar ürünlerini her şekilde satarlar. Ancak sorun; fiyatlar yükselince desteğin olmaması. Tek merkezde alım yapılsa % 10 fark olur. Bu da 60 trilyonluk bir kazanç sağlar” ifadelerini kullandı.Yumurta üreticisi Ali Kaymaz yumurta üretiminde artış yaşandığını söyleyerek, “2,5- 3 ton yumurta üretiliyordu şuan günde 600 yumurta var. 2-3 kat artış oldu. Aile tavukçuluğu vardı şu an bu sistem yok. Üretim yapıpta geri kalan sektör şuan Tavşanlı. Yatırım yapmak ve büyümek istiyoruz. Bu üretime sınır getirilmeli. Yıllık tüketim 120 'yiydi. 180 'e çıktı. 2 ay önce tüm sektörler iflastaydı. Tarım ürünlerine olduğu gibi kota getirilmeli. Yemi karşılayamadan üretim, yatırım parasını nasıl karşılarım. Kümes şehre yakın olunca şikayet oluyor. Tavuk atıklarını suya veriyorduk şimdi kanal yaptık atıkları oraya veriyoruz. Bu konuda belediye ile karşı karşıya geliyoruz şikayet geliyor.kümesler şehirden uzaklaşmalı” diye konuştu.Yumurtacı üreticilerinin sorunlarını anlatmasının ardından sırasıyla Belediye Başkanı Mutsa Güler, Kaymakam Numan Hatipoğlu ve Milletvekili Vural Kavuncu durum değerlendirmesi yaptı.

İlk sözü alan Mustafa Güler, yumurta üreticilerinin standardın altında üretim yaptıklarına dikkat çekerek, “ Belediye isterse bugün ilçedeki tüm yumurta üreticilerinin kapısına kilit vurur” dedi.Güler, şunları söyledi: “Çoğu standartların altında üretim yapıyor. GSE belgesi yok. Israrla söylüyorum üreteceğimiz yumurtanın maliyetiyle, ithalatı, ihracatıyla uğraşmanız, üretim yapılacağı yer ile uğraşmanız lazım. .. Tavuk ve atık kokusu için 160 bin liralık ilaçlama yapıyoruz. Tavuk ve atık kokusu için uğraşıyoruz. Havza Genelgesi devreye girerse; Tepecik, Çardaklı, Göbel kısmında ki yerlere kilit vurulacak zaten. 1990 'lı yıllarda yapılmış her şey eski. Ucuz yer, bedava yer konusunu düşünmektense nasıl yer bulabiliriz diye düşünmemiz gerekir. Yer ve şartlar konusu hep öteleniyor, şu an rehavet içindesiniz.Bundan sonra kurulacak alanlarda Tarım Bakanlığı 'nın özel izni var. Sizler şu an yer ve ruhsat aldığınız alanlarda idare ediliyorsunuz. Bakanlığın mevzuatını uygulasak şu an hepinize kilit vurulur.”AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Kavuncu ise ihracat vurgusu yaptı. İhracat tablosunda değişme olduğunu belirten Kavuncu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “ 2023 hedeflerinde ihracatı artırmak var. Dağ,taş yatırım olacak. 1 Ağustos 'ta Balıkesir yolu bitecek. Simav, Emet, Tavşanlı, Domaniç yolu düzenlenecek.Porsuk havzası lojistik alan oluyor. Balıkesir 'den Avrupa 'ya tren yolu bağlantısı olacak. Bunlar bölgesel avantajlar. Artık alaturka düzenlerle bu işlere devam edemezsiniz. Planlama yapmalısınız. Standartlara uymak zorundayız. Almanya 'da insanlar ebat belirleyip şu ebatta domates istiyorum diyor. Devlet planlama ve yönetim olarak yatırım alanı belirliyor. Durup dururken teşvik vermez. Proje üretip kredi almayı almalıyız.”
Kaynak: İHA