Malezya’daki Türk Ürünleri Fuarı Büyük İlgi Gördü

Malezya’da düzenlenen 3. Türk Ürünleri Fuarı büyük ilgi gördü. Türkiye’den Malezya’ya gelen Türk aşçılar, Antakyalı künefe ustası, Türk müziği devlet konservatuarından sanatçılar, halk oyunları ekibi, Ebru sanatçısı ve cam ustaları programa renk kattı.

Fuar öncesi yapılan tanıtım kokteyllerine katılım sadece Malezya 'da yaşayan Türklerle ve Malezyalı halkla da sınırlı kalmadı. Malezya 'ya gelen turistler de programdan oldukça memnun kaldı. Müzisyen Kanada-Amerikan vatandaşı Clarke çifti Türk müziğinin ritmine kendilerini kaptıranlardandı. Daha önce Türkiye 'yi ziyaret eden Clarke ailesi Malezya 'da da Türk kültürünün karşılarına çıktığını ve Türkiye 'yi yeniden ziyaret etmek istediklerini bildirdi. Program kapsamında Malezya 'ya gelen Konya Çabaset Neva Kültür Sanat Merkezi ebru sanatçısı Fatma Çakmak 'ta Kuala Lumpur 'daki bu fuara katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. ,

Programı ziyaret edenler arasında Malezya Turizm Bakanı Dato ' Sri Dr. Ng Yen Yen de vardı. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Yen Yen Türkiye 'yi iki kez ziyaret ettiğini ve çok beğendiğini dile getirdi. Bu tür organizasyonların iki ülkeyi birbirine sıkı sıkıya bağlayacağını sözlerine ekledi.


AÇILIŞA BAKAN HAYATİ YAZICI KATILDI

Yapılan tanıtımların ardından 1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarın açılışına Türkiye 'den Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş katıldı. Fuarda 70 'den fazla Türk şirketi ürünlerini sergiliyor.

Fuarı gezen Malezya 'nın eski başbakanlarından Tun Mahathir Mohamad, halk oyunları gösterilerini büyük bir beğeniyle izledi. Daha sonra Türk yetkililer tarafından verilen hediyeleri kabul eden Mahatir Mohamad bazı standları ziyaret etti. Fuardan ayrılmadan gazetecilerin sorularını cevaplayan Mohamad, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme adına bu fuarı çok önemli bulduğunu bildirdi. Mohamad, bu sayede Malezya ve Türkiye 'nin ekonomik açıdan daha çok anlaşmalar yapabileceğini dile getirdi.

Fuar için Malezya 'ya gelen Çaykur Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Sütlüoğlu fuara katılımın çok güzel olduğunu bunda Türklere duyulan sevginin önemli rol aldığını söyledi. Fuar alanının çok merkezi bir yerde olmasının da bir avantaj olduğunu dile getiren Sütlüoğlu, Çaykur olarak Malezya 'nın komşu ülkesi Singapur 'a mallarını sattıklarını ve Malezya 'da da Türk çayını tanıtıp ticaret köprüsü kurmak istediklerini sözlerine ekledi.


Fuara katılan bir diğer işadamı O.M.S Paslanmaz Mutfak Eşyaları sahibi Mehmet Telingün ve şirket CEO 'su Fatih Özger ise firmalarının 42 ülkeye ihracat yaptığını, Asya bölgesine yeni açıldıklarını ve bu fuarı da bir fırsat bilip katılmak istediklerini bildirdiler. Fuara katılımı yüksek bulan firma yetkilileri organizasyondan da hayli memnun olduklarını dile getirdi. Fuarda açılan TUSKON 'un Malezya 'daki partneri Malezya-Türk Ticaret ve Sanayi Odası 'nın (MTCCI) standı da büyük ilgi gördü. Bakan Yazıcı 'nın da ziyaret ettiği standın katılım belgesini oda başkanı Hakan Altay aldı.


TÜRK YETKİLİLER, KUALA LUMPUR 'DAKİ TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ 'Nİ ZİYARET ETTİ

Fuarda tek tek standları gezen ve katılım belgesi dağıtan Bakan Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, Türkiye 'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Serap Ataay ve beraberinde gelen heyet Kuala Lumpur 'da bulunan Türk Kültür Merkezi 'ni ziyaret etmeyi de ihmal etmedi. Ziyaret çerçevesinde misafirlere yaptıkları çalışmalar ve Malezya 'da bulunan Horizon Türk Okulu hakkında bilgi veren Dr. Alettin Duman ve kültür merkezi yetkilileri, Türk heyetine Malezya 'nın tropikal meyvelerinden de ikram ettiler. Daha sonra hatıra fotoğrafı çektiren ekip kültür merkezinden ayrıldı.

Cihan Haber Ajansı 'na konuşan Dr. Alettin Duman, Türkiye 'den binlerce kilometre uzakta Türk yetkililerinin gelip kendilerini hatırlayıp ziyaret etmelerinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu ziyaretin kendilerine ayrı bir şevk verdiğini bundan sonraki çalışmalarının da artmaya devam edeciğini sözlerine ekledi.

Kuala Lumpur 'da yapılan Türk ürünleri sergisi 3 Mart 'ta sona erecek. Daha önce 2000 ve 2004 yıllarında yapılan fuara bu yıl İstanbul Ticaret Odası 'nın yanı sıra Türkiye 'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği ve Ticari Müşavirliği destek verdi.