BM İle Türkmenistan İlişkilerinin 20. Yılını Kutladı

Türkmenistan, 2 Mart 1992 yılında Birleşmiş Milletler’e üye olmasının 20.yılını kutluyor. Bu kapsamda , Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda uluslararası konferans ve fuar düzenlendi. Ayrıca, Türkmen Hükümeti ile BM Kalkınma Programı (UNDP) arasındaki işbirliği anlaşması imzalandı.

20. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen törene; Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, Aşkabat 'ta bulunan BM yetkilileri, bakanlar, yabancı misyon şefleri ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Meredov, 20 yıl önce 2 Mart günü BM Genel Kurulu 'nda Türkmenistan 'ın dünyanın bu saygın örgütüne üye olduğuna dair bir karar alındığını söyledi. Ülkesinin BM ile ilişkilerine büyük değer verdiğini kaydeden Bakan Meredov, geçen süre zarfında BM ve diğer teşkilatları ile sıkı işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.
Tören kapsamında fuar ve konferans düzenlendi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yanı sıra USAİD, Asya Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, AGİT gibi birçok uluslararası finans ve diğer kurumlar stant açtı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konferans katılımcılarına bir yazılı mesaj gönderdi. Berdimuhamedov mesajında; “1992 yılında Türkmenistan Birleşmiş Milletler 'e üye oldu. BM ile etkin işbirliği yapmak Türkmenistan'ın dış politika stratejisinin önceliklerinden biridir. Son yıllarda Türkmenistan ile BM ilişkileri hızla gelişiyor. Türkmenistan birkaç kez BM Genel Kurul Başkan Yardımcılığına seçildi. Aşkabat 'ta BM Önleyici Diplomasi Merkezi açıldı. Türkmenistan BM Genel Kurul toplantılarına katılarak, dünyada barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması yönünde bir dizi uluslararası inisiyatifleri ileri sürüyor.” diye ifadeler yer aldı.

2 Mart 1992 yılında BM üye olan Türkmenistan, 12 Aralık 1995 yılında BM Genel Kurulu tarafından daimi tarafsız ülke ilan edildi.