Medvedev, Eurasec Ülkelerini Gümrük Birliğine Davet Etti

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Moskova’da gerçekleşen Eurasec (Avrasya Ekonomik Topluluğu) devlet başkanları zirvesinde eski Sovyet ülkelerini “Gümrük Birliğine” davet etti.

Medvedev, Eurasec Ülkelerini Gümrük Birliğine Davet Etti
Avrupa Birliği tarzı Avrasya Birliği kurmayı hedefleyen Moskova, Belarus ve Kazakistan 'la oluşturduğu Gümrük Birliği 'ni genişletiyor.Gümrük Birliği 'nin avantajlarının çok açık olduğunu, üye olmayan ülkelerin bunun olumsuzluklarını yaşamaya başladığını ifade eden Rusya lideri, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Tacikistan 'ın tam üye olduğu, Ermenistan, Moldova ve Ukrayna 'nın da gözlemci olduğu örgütün yeniden yapılanması için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Rusya Devlet Başkanı zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada 1 Ocak 2015 'e kadar Eurasec ülkelerinin Avrasya Birliği 'nin kurulması için kapsayıcı bir anlaşma imzalayacaklarını kaydetti.Rusya Başbakanı Vladimir Putin Aralık ayında Kiev 'den Gümrük Birliği 'ne dahil olması için çağrıda bulunmuştu. Özellikle doğalgaz alımlarında önemli indirim taahhüdünde bulunan Rusya, aksi durumda Avrupa fiyatlarının geçerli olacağı uyarısı yapıyor. Putin 'in “geçmişin siyasi fobilerinden kurtulup geleceğe bakmalı” uyarısına karşın, Kiev '3+1 ' formatında gümrük işbirliği öneriyor.Medvedev 'in Gümrük Birliği dezavantajları uyarısı ile ilgili değerlendirmede bulunan Ukrayna Başbakan birinci Yardımcısı Valeri Horoşkovski ise komşu ülkelerde ticari kısıtlamaların yaşanması durumunda kendilerinin de diğer alternatif marketlere yönelebileceklerini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev 'in ev sahipliğinde toplanan zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Moldova Vekil Cumhurbaşkanı Marian Lupu katıldı.