Çin’in Yasak Şehri'nde 'Hırsızlık Yapan' Mahkuma 13 Yıl Hapis

Çin eski imparatorlarının yaşadığı Yasak Şehir (İmparatorluk Sarayı) müzesinden, altın ve mücevherden yapılmış 9 eser çaldığı iddia edilen sanığa, 13 yıl hapis cezası verildi.

Çin’in Yasak Şehri'nde 'Hırsızlık Yapan' Mahkuma 13 Yıl Hapis
Çin resmi Xinhua ajansında yer alan haberde, geçtiğimiz yıl 8 Mayıs günü Pekin 'de bulunan Yasak Şehir müzesinden 9 tarihi eser çalan Shı Baikui (29) isimli Çinli 'nin 13 yıl hapis cezası aldığı bildirildi.

Tarihi müzeden hepsi de Batı tarzı 20. yüzyılda yapılmış 9 adet mücevherlerle kaplı altın cüzdan ve aynalı tabletleri çaldığı belirtilen Shı, ayrıca 13 bin yuan ( yaklaşık 2 bin 80 dolar) para cezası ödemeye mahkum edildi.

1983 Shandong doğumlu Shı, 8 Mayıs'ta müzeyi gezmeye gittiği sırada sergiden tarihi eser çaldığı ve 58 saat sonra Pekin'deki Fengtai bölgesinde bulunan internet kafede yakalandığı ifade edildi.
Öte yandan, müzede 20 yıldan beri ilk kez müzede hırsızlık gerçekleşmiş ve yüksek olan güvenlik tedbirlerinin daha artırılacağını ifade edilmişti.

Saray Müzesi, Ming ve Qing hanedanlarının yönetim merkezi olan Yasak Şehir'in içinde yer alıyor. Yasak Şehir, avlular, saraylar ve bahçelerden oluşuyor. Burası son imparator Puyi'nin düşmesinden 10 yıl sonra 1921'de müzeye dönüştürüldü.

Yasak Şehir'deki müzede bulunan yüz binlerce nadir ve değerli parçalar, 62 yıl önce Çin'de komünistler ile milliyetçiler arasındaki iç savaşın ardından yenilen milliyetçilerin kaçtığı Tayvan'daki Taipei Sarayı Müzesi'ne götürülmüştü. Tayvan'ı hala kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, Taipei Sarayı Müzesi'ndeki eserlerin anakaraya ait olduğunda ısrar ediyor.

Pekin'in Sarayı Müzesi 2009 yılında bir sergi için Tayvan bazı eserleri ödünç olarak vermişti, ancak Tayvan hala iade olmaz korkusuyla Çin'e ödünç eser vermekte tereddüt ediyor.