Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Kabatepe Simülasyon Merkezinde incelemede bulundu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası'nda yapımı tamamlanan ve açılma aşamasına gelen Kabatepe Simülasyon Merkezinde incelemede bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası'nda yapımı tamamlanan ve açılma aşamasına gelen Kabatepe Simülasyon Merkezinde incelemede bulundu.

Arınç ile birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Zelkif Kazdal ve Salih Kapusuz simülasyon merkezini gezdi.

Yaklaşık 2 saat süren gezinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bir gazetecinin ''Merkezin açılışını mı yaptınız-'' sorusuna Eroğlu, açılışı yapmadıklarını, tanıtım yaptıklarını söyledi.Açılışı Başbakanın yapacağını ifade eden Eroğlu, buranın dünyanın sayılı özelliklerini canlandıran bir merkez olduğunu bildirdi.

''Adını Çanakkale Destanını Canlandırma Merkezi olarak koyduk'' diyen Eroğlu, bunun 3 bin 500 kişinin seçtiği bir isim olduğunu kaydetti.
Merkezde 11 oda bulunduğunu, gezenlerin adeta Çanakkale'deki deniz ve kara harplerini yaşayacaklarını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
''Birebir o zamanki topundan tüfeğine kadar hepsi var, canlandırıyoruz. Hatta Nusret Mayın Gemisi'ne biniyorsunuz, geminin hareket ettiğini görüyorsunuz. Mayının dahi nasıl denize indirildiğini görmek mümkün. Seyit Onbaşının o ağır mermiyi, kimisine göre 180, kimisine göre 212 kilo olan o mermiyi nasıl yüklenip, geminin bacasından isabet ettirip, batırdığını her şeyi görüyorsunuz.''

Bakan Eroğlu, bir diğer gazetecinin, ''En çok neden etkilendiniz'' sorunu ise şöyle yanıtladı:''Ben defalarca gördüm ama başta Genel Kurmay Başkanımız, Başbakan Yardımcımız ve diğer komutanlarımız gerçekten çok etkilendiler. Bire bir yaşadılar. Tabi bilhassa Seyit Onbaşının düşman gemisini batırması etkileyiciydi. Sayın Başbakan muhtemelen nisan ayında açılışını yaptıktan sonra vatandaşların hizmetine sunulacak. Hava şartları müsait olmadığı için çevre düzeni de yeni başladı. İnşallah çevre düzenlemesi de nisan ayının 15'ine kadar bitecek. Burası çok muhteşem bir canlandırma merkezi olacak. Niçin yaptık bunu. Çünkü burada bir tarih yazıldı, bir destan yazıldı. Bunu gelecek nesillere aktarmamız lazım. Çoğu bilmiyor, yani bu topraklar kolayca kurtuldu sanıyor. Halbuki öyle değil. Burada yüz binlerce vatan evladı bu bayrak için, bu vatan için, bu millet için canını seve seve feda etti. Onu gelecek nesillere anlatmak lazım. Bu maksatla yaptık.''

Açılış tarihine ilişkin sorular üzerine Bakan Eroğlu, ''Muhtemelen nisanda Yeni Zelanda, Avustralya veya İngiltere başbakanlarını da davet etme ihtimali var. Onu tabi Başbakanımız takdir edecek'' yanıtını verdi.

-Kabatepe Simülasyon Merkezi-
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, daha önce Kabatepe Müzesi'nin bulunduğu yerde yapılan simülasyon merkezi 4 bin metrekarelik alana oturtuldu. Toplam inşaat alanı 8 bin 600 metrekare olan merkezde, savaşın çeşitli sahnelerini en etkili bir şekilde göstermek maksadıyla yeni teknikler bir arada kullanılarak gösterim gerçekleştirilecek.

''Osmanlı Savaşa Giriyor, Nusret Mayın Gemisi, İtilaf Kuvvetlerinin Planı, Koca Seyyit, Karadan Saldırı Hazırlıkları, Ölmeyi Emretmek, Siper Savaşları, Gök Kubbeden Gelibolu, Çanakkale Geçilmez, Hatıralar, Büyük Güç-Büyük Türkiye'' olmak üzere 11 mekanda anlatımı sağlanan Çanakkale Savaşları'nın gösterimi 2 salonda da üç boyutlu olarak izlenebilecek.

Merkezdeki simülasyon odalarında, Nusret Mayın Gemisi'nin mayınları denize döşeyişi, Seyit Onbaşı'nın İngilizlerin Ocean Zırhlısını batırışı, siperler, kara ve deniz harekatının görsel ve sesli anlatımları yer alıyor.