Şanlıurfa'da '2. Ulusal Pamuk Zirvesi' Toplantısı Yapıldı

Ulusal Pamuk Konseyi' (UPK) tarafından Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin üçte birinden fazlasının karşılandığı Şanlıurfa'da, "2.Ulusal Pamuk Zirvesi" toplantısı yapıldı.

Şanlıurfa'da '2. Ulusal Pamuk Zirvesi' Toplantısı Yapıldı
Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya, Şanlıurfa Valisi Celalatten Güvenç, Ulusal Pamuk Konseyi' (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, Oturum Başkanı Prof. Dr. Ediz Ulusoy, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Çopur, Gaziantep Ticaret Borsası Pamuk Danışmanı B. Cahit Bingöl, Akdeniz İhracat Birimi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Doğan, iş adamları veçiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 2. Ulusal Pamuk Zirvesinin, Şanlıurfa'ya bölgeye ve pamuk sektörüne ve tarım sektörüne hayırlar getirmesini dileyerek sözlerine başladı. Güvenç, GAP bölgesindeki pamuk sorunları, Türkiye'nin pamuk üretimindeki gelişmeler, sıkıntılar ve çözüm önerileri ve pamuk üretiminde sürdürülebilirlik konularını dile getirdi.

Vali Güvenç, 'Manisalıysan üzümü, İzmirliysen zeytini ve Şanlıurfalıysan pamuğu iyi bilmelisin. Çünkümemleketin ekonomik gelirini sağlayan ürünler o memleket için altın niteliğindedir. Türkiye'de üretilen pamuk bitkisinin 3'te 1'ini üreten ilimiz için çok önem arz eden zirvede pamukta kalite ve diğer sorunların çözümü yönünde önemli adımlar atıldı. Şanlıurfa ilinde yaklaşık 22 bin çiftçi, 2 milyon 52 bin dekar alanda 900 bin ton pamuk üretiyor. Üretilen pamuk bitkisi için ise devlet tarafından 2011 yılında yaklaşık 350 milyon TL ürün desteği ödenmiştir ' dedi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'in konuşmalarının ardından, toplantının oturum Başkanlığını Prof. Dr. Ediz Ulusoy yaparken, konuşmacı olarak ise, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Çopur, Gaziantep Ticaret Borsası Pamuk Danışmanı B. Cahit Bingöl, Akdeniz İhracat Birimi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Doğan yaptı.

Konuşmacılar, ulusal pamuk üretimi ve politikaları ve Türkiye tekstil ve konfeksiyon dış ticaretikonuları tartıştı. Toplantının birinci oturumuna ara verilirken, basın mensuplarına konuşan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, '2. Ulusal Pamuk Zirvesi'nin Şanlıurfa'da yapılması bizler için çok önemli. Çünkü bölge pamuğun neredeyse başkenti konumunda. GAP bölgesi olarak ta biz, Gaziantep'te bu bölge içerisinde. Pamuk, Türkiye ekonomisinde ve tarım sektöründe çok önemli. Burada, pamuk konusu üzerinde sorunları konuşulacak. Üretimi ile, satımı ile her konusunda pamuğu masayayatıracağız. Bunun için tabi görüş olarak, pamuk zirvesinde, pamuğun daha iyi şartlarda, ülkenin ihtiyacını karşılayabilecek bir üretim bizim için çok önemli. Biliyorsunuz bugün ihracatımızın önemli bir kısımı tekstil ürünlerinden kaynaklanıyor. Tabi bununda ham maddesi pamuktur. Teksil de kullandığımız pamuğun yüzde 50'sini ancak üretebiliyoruz. Önemli bir kısmını dışardan ithal ediyoruz . bunun için pamuğun üretimi ile ilgili desteklemelerin ve pamuğun gelişmesini çok önemsiyoruz. Ekilebiliralanlarımız var tabi bu konuda devletimize çok iş düşüyor. Pamuğun desteklenmesi önceden ilan edilmesi gerekiyor. Ekim alanları buna göre fazlalaştırılmalı. Çünkü pamuğun ekim alanlarında fazlalaşması için pirim desteğinin bir yıl önceden bildirilmesi gerekiyor. Üretimin bölgesi Şanlıurfa'dayız şimdi. Burada önemli miktarda pamuk ekilebilecek alanları bir an pamuk ekilebilir duruma getirmemiz çalışma yapmamız lazım ' diye konuştu

Gaziantep Ticaret Borsası Pamuk Danışmanı B.Cahit Bingöl ise, 2. toplantının Şanlıurfa'da düzenlendiğini kaydederek, 'Bu toplantıda pamuğun tüm sorunları, geleceği ve neler yapmak gerektiğini tartışacağız. Birinci oturum bitti ancak henüz pamuk çiftçisinin sorunlarına gelmedik ama Türkiye'nin mutlak surette, uzun vadede pamuk üretmeye çok ciddi ihtiyacı var. Türkiye'nin cari açığını ve Türkiye'nin teksili için 2023'te 72 milyar dolarlık bir konfeksiyon ihracatını gerçekleştirmek adına, bizim 2.5 milyontonluk pamuk üretmemiz gerekiyor. Bundan dolayı, bugünlerden başlayarak, planlayarak, hükümetle, tüm üreticilerle birlikte ve aracılarla bunun yarınlarını, alt yapısını yapmak zorundayız.

Gaziantep iplik ve teksil sektörünün en önemli merkezlerinden birtanesi. Gaziantep deyince, özellikle Sanko Holding, Türkiye'nin en büyüğü. Yüzde 60 civarında üretimi olan pamuğu kendi bölgesinden almakta. Zorunlu olarak sıkıştığında dışardan ithal etmekte. Ama gönül ister ki, tüm Türkiye'deki iplikçiler, yörenin pamuğunukullansınlar ve üretim arttırarak, hepsi, hep birlikte yetecek kadar pamuğu alıp tüketsinler. Gaziantep bu konuda hep önder olmuştur ve olmaya devam edecektir ' şeklinde konuştu.

İkinci oturumda ise, 'Türkiye pamuk sektörü, Türkiye ve dünyada pamuk ve pamuklu tekstil durumu ', üçüncü oturumda 'Türkiye pamuk üretiminde gelişmeler ve sürdürülebilirlik ile pamuk üretiminin sıkıntıları ve çözüm önerileri ' görüşüldü. Zirvenin son oturumunda ise 'Ulusal pamuk üretimi ve politikaları ' ile 'Türkiye tekstil ve konfeksiyon dış ticareti ' konuları ele alındı. Zirve, UPK Başkanı Barış Kocagöz'ün değerlendirme ve kapanış konuşmasının ardından 18 Mart 2012 günü yapılacak inceleme gezisiyle sona erecek.
Kaynak: İHA