Arınç: CHP, Geçmiş Sorumluluğunu Düşünerek Topu Taca Atmaktadır - Ankara

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sivas olaylarının bir facia olduğunu, bundan dolayı bütün milletin üzüntü duyduğunu ifade ederek, "İnsanların göz göre göre bir binada yakılması, buna yol açan sebepler hala vicdanımızda kanayan bir yara gibidir." dedi.

Arınç: CHP, Geçmiş Sorumluluğunu Düşünerek Topu Taca Atmaktadır - Ankara
Ankara'da bir giyim mağzası açılışına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerin, sivas olayları ile ilgili sorularını cevapladı. Bu konuyla ilgi olarak daha önce de konuştuğunu hatırlatan Arınç, konu ile ilgili CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan'ın yaptığı eleştirileri tepki gösterdi.

Arınç, Mahkeme'nin verdiği kararın, olayın bir kısım sanıkları ile ilgili olduğunu belirterek, 'Bu olayla ilgili olarak pek çok sanık yargılanmış, mahkum edilmiş, hatta büyük bir kısmının cezaları da infaz edilmiştir. Ancak yakalanamayan veya herangi bir sepeple haklarında dava devam etmeyen 5 kişi ile ilgili olarak 20 sene sonra mahkeme birazda haklı olarak zamanaşımından dolayı davanın düşürülmesine karar vermiştir. Ancak davanın, zaman aşımından düşürülme kararını verirken gerekçesinde de eğer kamu görevlileri yargılanıyor olsaydı, zaman aşımından dava düşmezdi gibi bir gerekçe de bulunmuştur. Eğer bu gerekçe doğruysa ve özellikle Ziya Halis Bey'in açıklamaları ve Mehmet Ali Bey'in programında açıklamalar olayı bizzat yaşayan bir takım görevlilerin yaptıkları açıklamalar dikkate alınarak, kamu görvlileri hakkında dava açılabilir. ' dediğini hatırlatan Arınç, herhangi bir kişiyi itham etmediğini, ancak Ziya Halis Bey o dönem de Sivas milletvekili ve koalisyon ortağı olan CHP milletvekili olduğuna dikkat çekti.

Arınç, 'Bir kişi kendi partisinin koalisyon ortağı olduğu dönemde yaşanan bir olayla ilgili olarak 'valinin veya bir kaç kişinin sorumluluğu vardır' diyorsa, bu sorumluluğu araştırmak yargının işidir. ' şeklinde konuştu.

'CHP SHP İLE BENZERLİĞİNİ DÜŞÜNEREK TOPU TAÇA ATMAKTADIR '

Bu kadar açık ve herkesin 'evet niye olmasın' diyebileceği bir konuda CHP'nin SHP ile benzerliğini ve koalisyondaki sorumluluğunu düşünerek topu taça attığına işaret eden Arınç, şunları ifade etti:

'Geçmişte yargıçlık yapmış ve bir yargı kurumu derneğinin başında bulunan bir insanın şu sözleri çok gariptir. 'Madem öyleydi bu kamu görevlilerini AK Parti neden 10 yıl neden yargılamadı.' Bu kadar büyük bir cehalet ancak tahsille mümkün olur. Bir bayan militan, yargıçlık da yapmış olsa, böyle bir yanlışı tekrarlamaması gerekir. Çünkü biz Ak Parti olarak biz hükümetiz, mahkeme değiliz bizim yargı ile işimiz yok bugün yarılamayı yapanlar nasıl yargı ise böyle bir soruşturmayı yapacak hakimler, savcılar yargı kurumudur. Bize hala yarıgı kurumu içinde görüyor ve bizim hala 10 yıldır bunu yargılamadığımızı ifade ediyor, görüyorsunuz ki Sivas olayları ile ilgili tüm yargılama yargının içerisinde cereyan etmiştir. AK Parti bunun içerisinde ve dışında değildir. '

Dünyada ve Türkiye'de uygulanan erkler ayrılığının yargı, yürütme ve yasamanın birbirbirinden ayrı oluşunun bir anayasal anlayış olduğunu hatırlatan Arınç, 'Ancak görüyorsunuz ki sayın Tarhan geçmişte CHP'nin ve onun benzeri SHP'nin koalisyon ortağı olmasından endişe duymakta ve bu işin ucu CHP'ye dayanır mı acaba diye korku duymakta ve böyle bir yanlışın içirisine düşmektedir. ' dedi.

'CHP VE MHP'NİN 'TÜRK ASKERİNİN AFGANİSTAN'DA NE İŞİ VAR' DEMESİ RANT ELDE ETME GAYRETİDİR '

Afganistan'da cereyan eden helikopter faciasının herkesin yüreğini dağladığını söyleyen Arınç, çoğunluğu subay olmak üzere 12 askerin şehit olduğunu hatırlatarak, Türk askerinin orada çok kutsal bir görev yaptığını söyledi. Arınç, Türk askerinin muharip sınıf olarak değil, deveriye görevi yapan sosyal ilişkiler bakımından da Afgan halkı ile çok yakın ilişkiler kuran, mevcudiyetinin bugün değil, birkaç yıldan beri devam ettiğini ifade etti.

Arınç, muhalefet partilerinden gelen 'Türk askerlerinin Afganistan'da ne işi vardı?' sorusunu ise şöyle cevapladı: 'Bu devlet, bazen NATO kapsamında bazen ikili ilişkiler kapsamında başka ülkelerde asker bulundurabiliyor. Nasıl Bosna Hersek'te, Afrika'nın bazı ülkelerinde askerimiz varsa, biz tek başımıza adada yalnız yaşayan bir devlet değiliz. Yükümlülüklerimiz ve sözleşmelerimiz var, bu sözleşmelerden ortaya çıkan görevlerimizi, askerlerimiz bazen de polislerimiz yerine getirebiliyor. Dolayısıyla muhalefet partilerinin, Türk askerinin Afganistan'da ne işi var demesi sadece bu olaydan rant elde etmeye çalışma gayretidir, onlar da biliyor ki Türk askerinin Somali'den tutun dünyanın her yerinde barışı koruma ve barışı sağlama görevli bulunmaktadır, bundan sonra da bulunmaya devam edecektir. Kendi hükümetleri döneminde de Türk askeri anayasanın verdiği yetkiler çerçevesinde yurt dışında görev yapmışlardır. '

Bu olayla ilgili olarak kendilerine şu ana kadar gelen bilgilerin, olayın teknik bir arıza sebebiyle cereyan etmiş olduğu yönünde olduğunu söyleyen Arınç, 'Olayın başka bir sebeple cereyan ettiğine ilişkin hiç bir bilgimiz yoktur. Elbette askerlerimiz yurdumuza getirilecek, kendilerine defin merasimleri yapılacak ve hepimiz bu cenazelere katılma fırsatı bulacağız. ' dedi.