Türkiye'de Suriyeliler için kamp yeri hazırlanıyor

Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelecekler için Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te kamp yeri hazırlıkları sürdürülüyor

Başta Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Suriye sınırına yakın şehirlerde konteyner ve çadır kentler oluşturuluyor.

Hatay'ın Yayladağı, Reyhanlı ve Altınözü ilçelerine gelen Suriye vatandaşları 7 çadır kentte barınıyor. Sayının 13 bine yaklaşması nedeniyle gelenlerin bir kısmının çevre illere gönderilmesi planlanıyor. Gaziantep Valiliği, İslahiye ilçesinde 280 dekar alanda 10 bin kişiyi ağırlayacak kamp yeri için hazırlık yapıyor. Kamp alanında altyapı, güvenlik, elektrik ve barınma gibi ihtiyaçlarla ilgili çalışmaların bir hafta içinde tamamlanacağını belirten Gaziantep Valisi Erdal Ata, Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğünün kullanılmayan 280 dekar arazisinde ekiplerin ve iş makinelerinin çalıştığını belirtti.

Ata, ''2 bin çadır kuracağımız bu alan için Türk Kızılayından çadır ve battaniye gönderilecek'' dedi. Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden Türkiye'ye giriş yapan 228 Suriyeli de Gaziantep'te bir spor salonuna yerleştirildi. Reyhanlı'dan ülkeye giriş yapan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 228 Suriyeli, otobüslerle Gaziantep'in İslahiye ilçesine getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında İslahiye Spor Salonu'na yerleştirilen Suriyelilerin yatak, battaniye ve yiyecek gibi tüm ihtiyaçları İslahiye Kaymakamlığınca karşılandı. İslahiye Kaymakamı Osman Beyazyıldız, Suriyeliler ilçeye ulaşmadan önce akşam saatlerinde tüm daire amirleriyle Suriyelilerin kalacağı spor salonunda basına kapalı toplantı yaptı. Suriyelilerin geçici olarak spor salonunda misafir edileceği, daha sonra çadırlara yerleştirileceği bildirildi. Öte yandan, Suriyelilerin barınması için Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arazisinde kurulacak 20 bin kişilik kamp için tüm hazırlıklar yapıldı. 1 milyon 761 bin 261 dekar arazide, valiliğin oluşturduğu ekip tarafından altyapı çalışmalarına başlandığı, çalışmaların birkaç gün içerisinde tamamlanmasının planlandığı bildirildi.

Kampın kurulacağı TİGEM arazisine ziyaretçi giriş ve çıkışının yasaklandığı belirtildi. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, ''Hükümetimiz çalışmalar konusunda çok dikkatli, biz de Ankara'yla sürekli temas halindeyiz, her türlü ihtimale karşı hazırlık yapıyoruz'' dedi.

12 bin kişilik konteyner kent

Kilis'teki hac konaklama tesislerinde 12 bin kişinin misafir edileceği alanda 2 bin konteyner kuruldu. Kilis Valisi Yusuf Odabaş, ''315 bin metrekarelik alanda kurulan konteyner kentte altyapı ve üstyapı çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz'' dedi.

Konteyner alanında elektrik, içme suyu ve kanalizasyon çalışması yapıldığını da kaydeden Odabaş, ''Suriyeli misafirlerin rahat ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için sağlık merkezi, okul ve spor tesisleri kurulacak. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kadınlara yönelik eğitici kurslar düzenlenecek. Konteyner kentte okul, sosyal donatı alanları, cami, sağlık ocağı, spor tesislerinin yanı sıra ticaret merkezi kurulacak. Bin kişilik cami inşaatına başlanacak. Altyapı çalışmalarını bu ay içinde tamamlanmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Odabaş, atıl binaların kolonlarının güçlendirilerek yeniden inşa edildiği bildirildi. Daha önce hac konaklama tesisleri olarak kullanılan bölgede çalışmalar bittiğinde Hatay'ın Reyhanlı, Altınözü ve Yayladağı ilçelerindeki çadır kentlerde yaşayan Suriyeliler buraya yerleştirilecek. TOKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, 9 mahalleden oluşacak konteyner kentte 2 adet 24 derslikli ilköğretim okulu, 1 adet 16 derslikli lise yapılacak, okullar iki katlı olacak. Birleşmiş Milletler mülteci kampı standartlarına uygun yapılacak konteyner kentte en yüksek seviyede güvenlik sistemi kurulacak. Burada yaşayanlara, alışveriş yapmalarını da sağlayacak kredi kartına benzer birer sosyal kart verilecek.
Kaynak: AA