Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin ilk bilimsel Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı'nı açtı.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı Açıldı
Türkiye İş Bankası, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin işbirliği ile düzenlenen Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı'nın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, sanatseverler, akademisyenler ve sanatseverler katıldı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Günay, Türkiye'de arkeoloji başta olmak üzere sanat alanında çok sayıda eserin olduğunu, bunların korunmasında ve geliştirilmesinde alt yapının yeterli olmadığını söyledi. Günay, 'Bakanlık olarak İstanbul'da dünyada ilk defa kurulmuş bulunan bir laboratuvarımız, bir konservasyon merkezimiz var. Topkapı Sarayı içinde birinci avluda şimdi kapalı kapılar arkasında duruyor. Şimdi orayı bir restorasyon müzesi haline getirmeye çalışıyoruz. Kimyahane denilen bölüm 1936 bu amaçlafonksiyonlanmış. 1937'de ikincisi İngiltere'de açılmış ama biz sahip çıkmamışız ' dedi

Restorasyon konservasyon bölümlerinin açılmasının bu açığı kapatacağını aktaran Günay, 'Mimar Sinan Üniversitesi'nin de bu açığı kapatacağını düşünüyorum. Türkiye'de 6 bölgede, Marmara dışında 7 yeni konservasyon merkezi açma girişimi başlattık. Dönem ayrımı yapmaksızın hepsi hangi dönemde kalmış olursa olsun, ister Hıristiyanlık'tan, ister Müslümanlık'tan kalmış olsun, hepsi insanlığın emaneti olarak koruyacağız ve dünya zenginliği olarak geleceğe taşımak istiyoruz. Bizim aslında önceki yıllarda çıkmışbir yasal düzenlememiz de var. Nasıl bir hastane ya da okul yapımı vergi matrahından düşülüyorsa kültür varlıklarına katkı yapmak da aynı zamanda ciddi bir vergi indirimi yüzde yüz vergi indirimi sağlanıyor. Ama işin bu tarafı özel sektör tarafından ihmal ediliyor. Türkiye'de okul yapmak ya da hastane yapmak biraz daha hayır gibi görünüyor, biraz daha öncelikli yer alıyor. Ama kültür varlıklarının yüzeye çıkarılması ve geleceğe taşınması konusunda çok ciddi ihtiyacımız var. Bu konuda Türkiye'de talepartmaya başladı. Ama kamunun bütçe olarak gücü yetmiyor. Bu tür kamu özel işbirliğini artmasını umut ediyorum ' diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı'nın açılışı gerçekleştirildi ve Bakan Günay ve beraberindekiler laboratuar hakkında bilgilendirildi

Öte yandan, açılışta Bakan Günay'ın kızı Pınar Günay da hazır bulundu.
Kaynak: İHA