''Mart Kazma Kürek Yaktırıyor''

Bingöl'de kış mevsiminin uzaması nedeniyle stokları tükenen bazı odun satıcıları Malatya'dan getirdikleri tahtaları müşterilere satmaya başladı.

Düzağaç Odun Ambarı esnaflarından Şerafettin Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın uzun sürmesi ve kar yağışı nedeniyle yakacak stoklarının tükendiğini, müşterilere ise odun yerine tahta satmaya başladıklarını kaydetti. Vatandaşların odun talebini karşılayamamaktan yakınan Aslan, şöyle konuştu:

''Odun bulamadığımız için Malatya'dan getirdiğimiz tahtaları satıyoruz. Günde 20 kişi gelip odun soruyor, burada 10 esnaf var hiç birinde odun kalmadı. Kış şartları zor, kar çok yağdı. Odun olmadığı için vatandaşların talebini karşılayamıyoruz. Odun için gelenler eli boş dönüyor, kimisi tahta alıyor. Evinde odun olmadığı zaman mecbur tahta alıyorlar. Dağda odunum var ancak kardan dolayı ulaşamıyoruz. Sirin Yaylası'nda merkeze 6 kilometre mesafede odunum var. Odunların parasını da ödemişim yol kapalı olduğu için getiremiyorum.''

Odun satıcısı Mahdin Kaylialp ise 1976 yılından beri böyle bir kış görmediğini ifade ederek, odun sıkıntısını kar kalınlığına ve kışın uzun sürmesine bağladı. Bingöl'de ağır kış şartlarının nisan ayına kadar devam etmesini beklediklerini anlatan Kaylialp, ''Yollar kapalı. Odun bulmayanlar gelip burada tahta alıyor, devletin verdiği kömürle idare ediyor. Ulaşım yok her taraf kapalı. 1976 yılından beri böyle kar görmedik. Nisana kadar böyle devam eder. Yollar açılırsa odunumuz dağda var, gider getiririz'' diye konuştu.

''Tedbir alınsaydı bu sorun yaşanmazdı''

Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak ise odun sıkıntısının, Orman Müdürlüğü ve oduncuların ihtiyacı dikkate almamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Meşe ormanlarıyla kaplı bir coğrafyaya sahip Bingöl'de odun bulunmamasının düşündürücü olduğunu ifade eden Çapak, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İlimizde son yılların en etkili ve uzun kış mevsiminin yaşandığı doğrudur. Kışın uzun sürmesi odun sıkıntısına mazeret değil. Orman Müdürlüğü ve odun müteahhitlerince sezon içinde üretilen odunlar, Bingöl'ün ihtiyacı dikkate alınmadan Elazığ ve Malatya illerine gönderiliyor. Ondan sonra odunculuğun ambarı konumundaki Bingöl'de odun sıkıntısı yaşanıyor. Zamanında tedbir alınsaydı bu sorun yaşanmazdı.''
Kaynak: AA