Destanlaşan 57. Alay İçin Yürüyorlar

Çanakkale Savaşları'nda gösterdikleri kahramanlıkla destanlaşan 57.Alay için Tekirdağ'da toplanan 57 gönüllü, dedelerinin izinde olduklarını göstermek ve 18 Mart'ta düzenlenecek törene katılmak üzere Çanakkale'ye yürüyüşe geçti.

Kara savaşlarına ilk katılan birlik olan ve Mustafa Kemal'in haklarında, ''Onlar mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vermişler, Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştirmişlerdir'' sözünü söylediği 57. Alay için Tekirdağ'da toplanan 57 gönüllü, Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen törenle yürüyerek Çanakkale'ye hareket etti. Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşları ile Türkiye topraklarının insanlık tarihinin en önemli mücadelelerinden birini yaşadığını söyledi. Bugün Tekirdağ'da tarihi bir günü andıklarını ifade eden Masatlı, ''Bir millet, var olma ve yok olma mücadelesini yine bu topraklarda verdi. Çanakkale Savaşları'nda özellikle ordumuzun gerisindeki insanlarımızın çok önemli katkıları var. Bugün, 19. Tümenin 57. Alayı, yani cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün tümeni olan ve o tümene bağlı olan 57. Alayı Çanakkale'ye uğurluyoruz. 57. Alay bir savaşta her şeyi değiştirmiş ve dönüm noktası olmuştur'' diye konuştu.

Çanakkale Savaşları'nda insanlığa ders verildiğini ifade eden Masatlı, bu savaşta aynı zamanda bir neslin de kaybedildiğini söyledi. Masatlı, ''Bu savaşta insanlık ve merhamet dersi de verilmiştir. O gün bizimle savaşmaya gelen dünyanın dört bir yanındaki insanlar, bugün bizlere saygılarını ifade ediyor. Bu toprakları tekrar bize kazandıran o kahraman şehitlerimizi şükranla anıyorum'' dedi. -57. Alay için 57 gönüllü- 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mustafa Kemal'in ilk olarak 1915'te 57. Alay'ı Tekirdağ'da topladığını, kendilerinin de 97 yıl sonra dedelerinin izinden yürüyerek Çanakkale'ye gideceklerini söyledi.

Çanakkale'de 25 Nisan 1915'te kara savaşları başladığında, cepheye en erken müdahaleyi 57. Alay'ın yaptığını belirten Yılmaz, 57. Alay'ın ilk üç günde 628 şehit verdiğini vurguladı. ''Düşmanının dahi saygı duyduğu ve onurlandırdığı 57. Alay, tarihe altın harflerle yazılmayı her zaman hak etmiştir'' diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İşte böyle bir alayın bugünkü torunları olan bizler ne kadar iftihar etsek azdır. Atalarımızdan aldığımız bu sancağı sonsuza kadar yere düşürmemeye ve sahip çıkmaya karar verdik. Conkbayırı'nda, Kanlısırt'ta, Bombasırt'ta, 261 No'lu Tepe'de, Anafartalar'da kefensiz yatan atalarımıza manevi kefen olmaya gidiyoruz. 'Biz buraya teslim olmaya ve dönmeye gelmedik, ölmeye geldik' diyen atalarımıza yürüyoruz.'' 57. Alay'ın son neferine kadar şehit olmuş bir alay olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Biz de bunun için 57. Alayımızın, tarihsel anlatımını gerçekleştirmek ve tarihi yeniden yaşatmak için yürüyerek Çanakkale'ye gidiyoruz'' dedi. Yılmaz, 5 gün sürecek ve 57 gönüllünün katıldığını yürüyüş güzergahının, Tekirdağ, Malkara, Keşan, Gelibolu ve Eceabat olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA