Montessori Eğitimi Alacak Öğretmenler Buluştu

Dünyanın modern eğitim anlayışlarından biri olarak kabul edilen Montessori Eğitim Sistemi, Rotterdam ve Fatih Üniversitelerinin ortak bir çalışmasıyla Türkiye'deki eğitimcilere anlatılıyor.

Eğitimin ilk adımı Fatih Üniversitesinde gerçekleşti.

Rotterdam ve Fatih Üniversitelerinin ortaklaşa düzenlediği ve Bahçelievler Kaymakamlığının desteklediği proje eğitimcileri bir araya getirdi. Çocuğa karşı duyarlı, ceza ve mükâfattan arındırılmış, çocuğun doğasını zedelemeden kazanımlar elde edilmesi prensiplerine dayanan Montessori Eğitim uygulaması Fatih Üniversitesi'nde, öğretim üyesi Hollanda Rotterdam Üniversitesi Montessori Bölümü Başkanı Rietje Lander-Van Stek 'in katılımı ile başladı.

Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsünde gerçekleştirilen programa 7 pilot bölgede görev yapan öğretmen ve eğitimciler katıldı. Montessori Eğitim programına Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir, Rotterdam Üniversitesi Montessori Bölümü Başkanı Rietje Lander - Van Stek, Fatih Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Gücin ve Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Adem Güneş katıldı.

Fatih Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Gücin, üniversite olarak eğitimle ilgili her şeye hazır olduklarını ve destek vereceklerini ifade etti.

Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir, ülkeye hayırlı olmanın iyi insan yetiştirmekle mümkün olabileceğini ve bunun öğretmenlik gibi kutsal bir meslekle ortaya konabileceğini ifade etti. Cinbir, “Günümüzde dünya çapında başarılı olan birçok bilim insanı, siyaset ve yöneticilerin daha çocukluk yıllarından itibaren böylesi bir eğitim sisteminin içinden geçtiği düşünülürse Bahçelievler 'de gerçekleşen bu projenin önemi daha net anlaşılabilir.”dedi.

Rotterdam Üniversitesi Montessori Bölümü Başkanı Rietje Lander-Van Stek ise Montessori Eğitim sisteminden bahsederek katılımcıları bilgilendirdi. Montessori Eğitimi ile çocuk üzerinden dünyaya ulaşmaya hedeflediklerini belirten Rietje Lander, “Bizim okullarımızda eğitim 4 yaşında başlıyor. Bu 1980 yılında yasalaştı. Çocuk eğitim esnasında kendisi öğreniyor. Yaptığı yanlışları da kendisi görebiliyor. Eğitim sistemine özgü materyaller ile çocukların bireysel yeteneklerini daha çabuk fark edebiliyorsunuz. Kullanılan malzemeler doğal olabileceği gibi eğitimi kolaylaştıran türden de olabiliyor. Ancak doğal olan çocuğun ilgisini çeker. Temelinde biz çocuğa sadece öğreneceği çevreyi hazırlıyoruz. Çocuk kendisi öğreniyor.”dedi.

Proje ile ilgili daha detaylı bilgi Fatih Üniversitesi www.fatih.edu.tr ve Montessori Eğitimi Derneği (ÇOGEMED) www.cogemed.com adresinden alınabilir.