Darıca'ya 7 Milyon TL'lik Yatırım

İSU Genel Müdürlüğü, İzmit Körfezi’nin atık sulardan arındırılması için yaptığı Darıca- Gebze atıksu arıtma tesisi ve kuşaklama kollektör hattı projesi kapsamında yer alan 180 cm çapındaki atıksu tünelinin yapımına düzenlediği tören ile start verdi.

Darıca'ya 7 Milyon TL'lik Yatırım
Bayramoğlu Hegsagone Otel yanında yapılan törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, il genel, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Çevrenin korunmasına ve yapılan projenin önemine vurgu yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaptıkları bilimsel ve teknik projeler ile İzmit Körfezi 'nin dünyanın en temiz iç denizi ve körfezlerinden biri haline geldiğini söyledi. Etrafında yoğun nüfus ve sanayileşme ile birlikte körfezin bir zamanlar yaşanmaz hale getirildiğini anlatan Başkan Karaosmanoğlu, şunları kaydetti: “Kentleşmede ve şehirleşmede altyapıyı layıkıyla yapmadığınız zaman o kent sağlıklı bir kent olması mümkün değil. Burada önemli bir adım atıyoruz. Bu projede harcayacağımız 7 milyon TL 'den fazla parayı yerin altına yatırıyoruz. Bir iki eksiğimizi de tamamladığımızda Yalova sınırlarından İstanbul sınırlarına kadar bir gram su Körfeze akmayacaktır. 'İSU Genel Müdürü İlhan Bayram da dünyanın altyapıda kullandığı en ileri teknik ve standartlarını Kocaeli 'ye getirdiklerini söyledi.

Bayram, Darıca, Gebze ve Çayırova ilçelerinin atık sularını arıtan Gebze Atıksu Arıtma Tesisi 'ne Darıca ilçesine bağlı Pirireis ve Cami mahallerinin atık sularını getirmek için 1569 metre sahil kolektörü ile iki mahallenin atık sularını toplamak için de 16 bin 202 metre kanalizasyon şebekesinin inşaat çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti.Körfezin atıksulardan arındırılmasının son aşaması olan Gebze Eskihisar kolektörünün proje çalışmalarının sürdüğünü de hatırlatan İSU Genel Müdürü, bunun da ihalesinin önümüzdeki yıl içerisinde başlanacağını kaydetti. Bayram, “Bu projelerin tamamlanması ile Türkiye genelinde bütün vilayet nüfusunun atıksuyu ileri biyolojik arıtmalardan geçen tek şehir olma özelliğini Kocaeli kazanmış olacaktır. Şu anda il genelindeki bütün atıksuları yüzde 96 oranında arıtarak alıcı ortam olan denize veriyoruz. Bu, Türkiye 'de erişilmiş bir oran değil. Biz şehrimize çok önem veriyoruz ve şehrimizde yaşayan insanlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşamalarını temin etmeye çalışıyoruz.Yapılan konuşmaların ardından Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Darıca Kaymakamı Ateş ve İlçe Belediye Başkanları mikro tünelin kazımı için butona bastı. Yerin 13 metre altında yapılan tüneli inceleyen Başkan Karaosmanoğlu, Genel Müdür İlhan Bayram 'dan bilgi aldı.
Kaynak: İHA