Andıç Sitelerinde,ergenekon Sanıklarının Yazılarını Faydalı Link Olarak Verilmiş

İnternet Andıcı davasında savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülen internet sitelerinde faydalı link olarak verilen sitelerde Ergenekon davası sanıklarının da yazar olduğunu belirterek bu linklerin kim tarafından verildiğini sordu.

Çapraz sorgusu yapılan tutuksuz sanık Meryem Kurşun ise ' Ne şekilde seçildi, konuldu, bilmiyorum. Kurumsal çizgiye yakın olan siteler rastgele seçilmiştir. Bilinçli, programlı seçilmiş değildir. ' karşılığını verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İnternet Andıcı davasında sanık Meryem Kurşun'un çapraz sorgusu yapıldı. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, Bilgi Destek Dairesi 2. Şube Müdürlüğü bünyesinde yayın yapan 'irtica.org' adlı siteye bu ismi kimin verdiğini sorması üzerine sanık Kurşun bu ismi Dursun Çiçek'in koyduğunu söyledi. Haftalık toplantıda ' Fethullahgülengerçeği ' adlı sitenin yeniden güncelleneceğinin konuşulduğunu belirten Kurşun, bu toplantıya Dursun Çiçek ile kısım amirleri ve sivil memurların katıldığını söyledi.

Sanık Kurşun'un, savunmasında 2006'da yeni bir karar alınarak bu sitenin adının ' irtica.org ' olarak değiştirilmesine karar verildiğini söylediğini hatırlatan savcı Pekgüzel, ' Sitenin ismini değişmesi, güncelleştirilmesi kararını kim verdi. Toplantıda mı kararlaştırıldı, yoksa yukarından emirle mi, bir andıçla mı geldi? ' diye sordu. Sanık Meryem Kurşun bu soruya yeni başladıklarını ve deneyimsiz olduklarını belirterek cevap verdi. Toplantıda 2 sitenin kurulacağının açıklandığını belirten Kurşun, Dursun Çiçek'in, 'Genel sayfa yapısı, taslak hazırlayın, inceleyelim' dediğini aktardı.


Bu sitelerde yayınlanan 'Apronda namaz şovu' gibi haberlerin Ak Parti'nin kapatma davasında delil olarak kullanıldığını hatırlatan savcı Pekgüzel, bu haberlerin siteye kim tarafından konulduğunu sordu. Kurşun, İletişim Daire Başkanlığından gelen basın özetlerinin üzerinde hangi siteye hangi haberin konulacağının yazıldığını ve kendilerinin de buna göre haberleri siteye eklediklerini söyledi.

Savcı Pekgüzel'in ' Sitedeki faydalı linkler ne şekilde belirleniyordu ' sorusuna ise Kurşun, kurumsal çizgiye yakın sitelerin rastgele seçilerek konulduğu cevabını verdi. Pekgüzel, ' irtica.org ' sitesinde faydalı link olarak gösterilen 'tepkimiz.net' sitesinde Ergenekon davalarında yargılanan Şener Eruygur, Tuncer Kılınç, Ergün Poyraz, Turan Çömez ve Muammer Karabulut gibi isimlerin yazılarının yer aldığını söyledi. Sonradan bu sitenin 2008 yılında ' milliguc.net ' adını aldığını hatırlatan Pekgüzel, ' Ergenekon sanıklarının yazar olarak propaganda yaptıkları site sizde faydalı link diye gösteriliyor. Bu sitede sivillerin yazıları var. Faydalı link olarak siz mi belirliyorsunuz? ' diye sordu. Bu siteyi hatırlamadığını belirten sanık Kurşun, ' Linke ekle diye kimse bana talimat vermedi. Ne şekilde seçildi, konuldu, bilmiyorum. Kurumsal çizgiye yakın olan siteler rastgele seçilmiştir. Biliçli, programlı seçilmiş değildir. ' karşılığını verdi.

Sanık Kurşun'un, ifadesinde ' Sızmaların sorumlusu olarak sivil memurlar görülüyordu ' dediğini belirten savcı Pekgüzel, ' Ne sızdı, ne vardı. Sizi mi sorumlu tuttular? ' diye sordu. Sanık Kurşun bu soruya da internet sitelerinin gazetede haber olmasının bir sızma olduğunu söyledi.

Savcı Pekgüzel'in soruları üzerine Kurşun, 'İrtica ie Mücadele Eylem Planı' belgesinin gazetede yayınlanmasının ardından yaşananları da ' 2. Destek Şubesi'ndeydim. Gazetede çıktığını duyunca internetten haberi okudum. Şube müdürüm Ziya İlker Göktaş'a 'Acaba olabilir mi' diye sordum. O da, 'Siz ne diyorsunuz Meryem hanım' dedi. Bir merak uyandı. Bilmediğim bir şeyler mi var diye düşünerek böyle konuştum. ' ifadesini kullandı.