Cumhurbaşkanı Gül: Egeli Sanayiciye Güveniyorum

EBSO Yönetim Kurulu, Ankara temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül: Egeli Sanayiciye Güveniyorum
Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar liderliğindeki heyete hitap ederken her cümlesinde İzmir ve sanayicilere özel bir önem verdiğini hissettiren Gül, ekonomiden EXPO 2020 adaylığına kadar şehrin moralini yükselten mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ege Bölgesi ve İzmir ' i en cazip bölge olarak nitelendirerek, “İzmir başlıbaşına, gerçek anlamda metropol, dışa açılan kapı.” dedi. Başka şehirlerden yoğun olarak yaşanan göçlerin İzmir ' in işini zorlaştırdığını ancak herkesin bunun farkına vardığını ve şehri sahiplendiğini ifade etti. Sanayi üretim kapasitesi açısından İzmir ' in yerinin farklı olduğunu vurgulayan Gül, sanayicileri şu sözlerle övdü: “Ülkemizin dinamosu sizsiniz. Ekonomiyi takip eden, ülkemizin kalkınmasının, zenginleşmesinin motoru sizsiniz. İzmir ' in sorunları konuşulurken gelişmesi gözardı ediliyor. İzmir ' i daha çok gündeme getirmeli.” Başta İzmir-İstanbul otoyolu olmak üzere ulaşım ve altyapı alanında büyük projelere başlandığını, geçmişte 10-15 yılda yapılan işlerin şimdi daha kısa sürede tamamlandığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Beş on yıl içinde İzmir ' in yeri çok farklı olacak. İzmir ' de büyük bir potansiyel birikiyor. Büyük bir patlama olacak döneme yaklaşıyorsunuz.” dedi. İhracat deyince İzmir ' in akla geldiğini hatırlatarak, otomotiv ve yan sanayiyle kimya ve bunun gibi sektörlerde milyar doları aşkın ihracatın, başka illerin ihracatçı birlikleri kayıtları yerine İzmir ' in kayıtlarında yer alması için bu konudaki birliklerin kurulması gereğine de dikkat çekti.

YORGANCILAR: RAKİPLERİMİZLE EŞİT MÜCADELE İSTİYORUZ
EBSO Yorgancılar ise İzmir ' in toplam gelir ve tahsilattaki payının yüzde 10,81 olduğunu, üretimin yüzde 9 ' unu ve katma değerin yüzde 14 ' ünü gerçekleştirdiğini, istihdamın da yüzde 10 ' unu sağladığını ifade etti. Petkim ' in Aliağa ilçesinde 5 milyar doları aşan yatırımla kuracağı rafinerinin yanısıra organize sanayi ve serbest bölgelerde inşaatına başlanan fabrikalarla hükümetin ulaşım ve demiryolu projelerinin önemini vurgulayan Ender Yorgancılar, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 ' te 500 milyar dolarlık ihracat yapacak güçteyiz. Makine ve imalat parkına sahibiz. İzmir ' in kapasite kullanım oranı ve enerji kullanımı Türkiye ortalamasının üzerinde, ihracatımızda artış var ancak Türk sanayicisi olarak önümüzdeki engellerin kaldırılıp dünyadaki rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

'ÇALIŞMA BARIŞI BOZULMASIN'
Toplu İş İlişkileri Kanunu tasarısıyla 2012 Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) hakkında sanayicinin taşıdığı endişeleri de Cumhurbaşkanı Gül ' e aktaran Yorgancılar, şu bilgileri verdi: “Toplu İş İlişkileri Kanunu'yla çalışma hayatında barışı ve huzuru sağlayacak sistem kurulmalı. Özellikle TTK ' de ekonomik suça ekonomik ceza yerine, hapis cezası getiren maddeler var. Şirketleşmeyi, kurumsallaşmayı önleyici hükümler bulunuyor. Bunlar değişmeli. Çekten dolayı hapis yatan 78 kişi, yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle tahliye edildi ancak yeni TTK ' nin uygulanmasıyla 1 milyon 400 bin şirket olumsuz etkilenecektir.”

'KANUNLAR YAZILIRKEN MÜDAHİL OLUN'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de doğru olan kanuni düzenlemelerin, önceki dönemlerdeki koalisyon hükümetlerinin aksine kısa zamanda TBMM ' den geçirilebileceğine işaret etti. Kanunlardaki değişikliklerin TBMM Genel Kurulu ' na gelmeden önce, daha yazılma aşamasında tarafların katılımıyla çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “TTK ' de, şirketlerde paravan ve gerçek idarecilerin ayrı olduğu bir yapı çıkabilir. Sendikalar Yasası da önemli. Türkiye 1970 ' li yıllarda önemli şeyler kaybetti, ölçü kaçmamalı.” dedi.