Aktar: Kayıplar Ailelerine Teslim Edilmeden Barış Sağlanamaz

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Faili meçhul cinayetlerin sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılması gerekir.

Aktar: Kayıplar Ailelerine Teslim Edilmeden Barış Sağlanamaz
  Kayıplar da kimlikleri belirlenip ailelerine teslim edilmeden barış sağlanamaz. 'dedi.

Mehmet Emin Aktar, Diyarbakır Adliyesi önünde İbrahim Güçlü, Meral Danış Beştaş ve baro çalışanlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı. İçkale 'de çıkan kafa tasları ve kemiklerle ilgili değerlendirmede bulunan Aktar, restorasyon çalışmaları sırasında insan kemiklerine rastlanması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı`nca soruşturma başlatıldığını ve kazıların genişletildiğini hatırlattı.

Kazı çalışmalarının Minnesota Protokolü`ne uygun yapılması gerektiğine vurgu yapan Aktar, daha önce mezarlık olarak kullanılmamış bir alanda insanların toplu bir şekilde gömüldüğüne işaret etti. Katliamın boyutunun ortaya çıktığına dikkat çeken Aktar, toplu mezara gömülenlerin hangi yıllarda öldürüldüklerine ilişkin tartışmanın JİTEM 'in bölgede oluşturduğu acıları gösterdiğini anlattı.

Çıkan kemiklerin akla ilk olarak JİTEM 'in kaçırdığı insanları getirdiğini söyleyen Aktar, “İlk akla gelen 1990`lı yıllarda JİTEM tarafından kaçırılıp bir daha haber alınamayan insanlara ait olabileceğinin düşünülmesi, JİTEM`in bu coğrafyada yarattığı vahşetin derin bir toplumsal travma yarattığı ve toplumun bu konuda canlı bir hafıza oluşturduğunu göstermektedir. Yaşadığımız coğrafyada 250`yi aşkın toplu mezarda 3 binin üzerinde insana ait ceset olduğu iddia edilmektedir. Bu sayılar sadece 1990`lı yıllara ait verilerdir.” şeklinde konuştu.
Kayıpların kimlik tespitlerinden sonra ailelere teslim edilmeden barışın sağlanamayacağını ileri süren Aktar, sorumluların da belirlenip yargı önüne çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Faili meçhul cinayetlerle toplu mezarların herkesin içini acıttığını kaydeden Aktar, bunların insanların vicdanını sızlattığı bir problem olarak durduğunu hatırlattı.
Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmadan adalet arayışlarının bitmeyeceğini belirten Aktar, şu şekilde sürdürdü: “Karşılaştığımız bu vahim tablo karşısındaki geniş suskunluğu kırmak, başta TBMM kapsamında bu alanda araştırma yapacak bir komisyonun oluşturularak geçmişle yüzleşme sağlanmalıdır. Sorun sadece bir adli soruşturma sorunu değildir. Yakın geçmişte yaşanılanların faili ve sorumlusu olan, 1990 'lı yıllarda pervasızca insanlarımız kaçırılıp katleden, kaybettiren JİTEM açığa çıkarılmalı ve etkili bir soruşturmayla failler yargılanmalıdır. Bizler bize yaşatılan karanlık dönemin tanıkları, mağdurları ve davacısıyız. Hakikati istiyoruz. Tüm çıplaklığı ile hakikati. Cinayetleri gördük istediğimiz faillerin bir an önce yargı önüne çıkarılmasıdır.”