Otelden Çıkan Turistler Antalya'nın Kültürel Zenginliklerini De Tanıyacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılında kültür turizmini önplana çıkarma çalışmaları, turizmcileri kültür ve arkeoloji turizmine yöneltti.

Otelden Çıkan Turistler Antalya'nın Kültürel Zenginliklerini De Tanıyacak
  Turizmciler, hazırladıkları proje kapsamında, Antalya`ya gelen turistleri otellerden dışarı çıkartarak bölgenin Helenistik, Likya, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemi eserlerini yerinde tanıtacak.

Unser Tour Turizm Seyahat Acentesi, hazırladığı `Kültürel ve Arkeolojik Varlıklarımızı Tanıyalım ve Tanıtalım Projesi` çerçevesinde, 2012`de 100 bin Avrupalı, İskandinav ve Rus kültür, tarih ve arkeoloji turizmi tutkununu Antalya`ya çekmeyi hedefliyor. Unser Tour Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Aziz Günyeli, projenin amacının, Antalya bölgesindeki kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları turizme kazandırmak olduğunu söyledi.

Antalya bölgesinin, Akdeniz çanağı ülkeleri turizminden ayrılan en önemli özelliğinin farklı medeniyetlere ait çok zengin kültür, tarih ve arkeolojik zenginliği olması olduğunu belirten Günyeli, bölgede 19 antik kentin olmasına karşı bügüne kadar sadece Likya Birliği`nin başkenti Xanthos`un Unesco koruması altında olmasının çok büyük eksiklik olduğunu kaydetti.

Günyeli, 'Hazırladığımız projeyle Antalya`ya tatile gelen turistleri konaklama tesisleri dışına çıkartarak kültürel varlıklarımızı tanıtmak istiyoruz. Yabancı konuklarımız ülkelerinden havalimanına, havalimanından otele, otelde bir hafta tatil yaptıktan sonra hiç bir yeri görmeden ülkelerine geri dönmesini istemiyoruz. Sürdürülebilir turizm halkın katılımı ile olur. Hedefimiz yeni turizm sezonunda 100 bin kültür ve arkeoloji turizmi tutkununu Antalya`ya çekmek. Proje kapsamında, pilot bölge Side Antik Kent olacak. Bilindiği üzere İtalya Roma`da olmayan Roma eserleri Side`de var. İnternet üzerinde yapacağımız tanıtım ve rezervasyonlarla Selge, Olimpos, Patara, Tlos, Termesseos, Letoon, Noel Baba Müzesi, Myra, Perge, Seleukia, Xanthos, Apollon Tapınağı, Side Antik Tiyatro, Aspendos Tiyatrosu, Likya Kaya Mezarları, Kekova ve Alanya Kalesi`ni cazip hale getireceğiz. 'diye konuştu.

Günyeli; İspanya, İtalya ve Yunanistan`da meydane gelen ekonomik kriz ile Orta Doğu ve Afrika ülkeleri Mısır, Tunus ve Libya`daki siyasi istikrarsızlığın Türkiye`yi dünya turizminde cazip hale getirdiğini kaydetti.

Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Andrey Baranov, Türkiye`ye gönderdikleri turistlerin yüzde 8`ini kültür ve arkeoloji turizmi tukunlarının oluşturduğunu söyledi. Rusya`dan her yıl İspanya, İtalya ve Yunanistan`a 850 bin turistin arkeoloji turuna çıktığını belirten Baranov, Türkiye`ye 310 bin turistin çıktığını ifade etti. Açık hava müzesi konumunda olan Türkiye`ye gelen arkeoloji turizmi tutkununun 310 bin seviyesinde olmasının çok düşük olduğunun altını çizen Baranov, Mısır`a kültür turizmi için geçen yıl 470 bin Rus`un gittiğini kaydetti.

Kültür turizmci uzmanı Asım Baştuğ ise turizmde kalıcılığın kültür turizmi ile sağlanabileceğini söyledi. Turizmin temelini kültürün oluşturduğunu anlatan Baştuğ, önceliğini kültür turizmine veren ülkelerin, ülkelerinin tanıtımını ve kalıcılığı daha etkin yaptıklarını kaydetti.