'Büyük Medeniyetler Büyük Yolların Kesiştiği Şehirlerde Kuruldu'

Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özdemir, tarihi İpek Yolu üzerindeki Gaziantep’in 5600 yıllık tarihi olduğunu belirtti. Özdemir, tarihteki büyük medeniyetlerin ise genellikle büyük yolların kesiştiği şehirlerde kurulduğuna dikkat çekti.

'Medeniyetlerin Anlatılmamış Hikayesinde, Batıya Doğru Akan Nehir' semineri, Gazikent Üniversitesi Hasan Kalyoncu Kampüsü Hukuk Fakültesi Amfisi'nde gerçekleşti. Seminere Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulan Gaziantep 'in 5600 yıllık tarihi olduğunu belirtti. Medeniyetlerin, kültürlerin, dinlerin, dillerin ve ırkların buluştuğu, harmanlaştığı, şekillendiği ve somutlaştığı bir şehirde yaşadıklarını ifade eden Özdemir, “Bunun izlerini, etrafımıza baktığımızda, Rumkale 'de, Dülük 'te, Çingene Kızı 'nda, Yesemek Açık Hava Müzesinde, Medusa Cam Müzesi 'nde ve Zeugma Müzesi gibi birçok yerde görebiliyoruz.” dedi.

Rektör Özdemir, tarihteki büyük medeniyetlerin genellikle büyük yolların kesiştiği şehirlerde kurulduğunu, bu tarz şehirlerden tarih boyunca değişik medeniyetlere ait kervanların geçtiğini ve bu şehirlerden biri olan Gaziantep 'te değişik kültürlere, medeniyetlere ait tarihi eserlerin müzelerde bulunduğunu belirtti. Özdemir, bu nedenle tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu Gaziantep 'e yolu düşen önemli şahsiyetleri, Gazikent Üniversitesi'ne davet ederek öğrencilerle buluşturduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Karlığa ise gazilik unvanı ve tarihi geçmişi çok eskilere dayanan Gaziantep 'in kültürlerin kesiştiği, medeniyetlerin buluştuğu, kahramanların harmanlandığı bir bölge olarak yorumladı. Medeniyet kelimesinin hem İslâm toplumunda hem de Batı toplumunda köken olarak maddi ve manevi değerleri ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Karlığa sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa medeniyeti her zaman kendini üstün görmüş, diğer medeniyetleri kabul etmemiş veya diğer medeniyetleri kendi medeniyetlerinin altında görmüştür. Son on yıl içerisinde Avrupa 'da, Doğu'ya, yani bize yansımayan bir tartışma başladı. Bu tartışma da, Batı medeniyetinin üstün bir medeniyet olup olmadığı, üstün olan Batı medeniyetinin başka medeniyetlerden bir şeyler alıp almadığı tartışmasıdır.”

Karlıdağ, Avrupa 'da kütüphanelerde Arapça 'dan, Latince, İbranice, Baksça ve Orta Çağ Avrupa dillerine çevrilen, İslâm tarihinin önemli düşünür ve bilim adamları İbni Sina, Farabi, İmam-ı Gazali, Fahrettin Razi gibi birçok şahsiyetlerin ve düşünürlerin günümüze ulaşmış eserlerini araştırdığını belirtti.