Bakü, Erivan'da Tarihi Eserlerin Restoresi İçin Ermenistan’a Destek Önerdi

Azerbaycan, başkent Erivan’daki tarihi eser ve binaları restore etmeyi planlayan Ermenistan’a; teknik , mimari, resim ve harita desteği verme teklifini önerdi.

Azeri yetkililer, Erivan 'daki tarihi Erivan Kalesi 'nin restoresiyle yakından ilgileniyor. Azerbaycan topraklarının Rusya 'ya ilhak edildiği 19. yüzyıla kadar İrevan Hanlığı 'nın başkenti İrevan 'da ( Erivan) bulunuyordu.

Cihan Haber Ajansı 'na konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Dairesi Başkanı Fuad Ahundov, Ermeni yetkililerinin Erivan kentinin tarihi eser ve binalarını tekrar inşa etmeyi planladığını belirtti. Azeri yetkili, “Eğer gerçekten de Ermenistan kentin eski tarihi yapısını yeniden inşa etmeyi düşünüyorsa, biz onlara gereken destek ve yardımı sağlamaya hazırız. Başta Erivan Kalesi olmak üzere eserlerin resim ve teknik haritası bizde, Bakü 'de ” dedi.


SOVYET DÖNEMİNDE TÜM MÜSLÜMAN ESERLERİ YOK EDİLDİ

Erivan 'da Azerilere ait Müslüman anıt ve eserlerin eski Sovyet döneminde yerel Ermeni yöneticileri tarafından yok edildiğine dikkat çeken Ahundov, “Ermeni basını eski Erivan ile ilgili bir projeden bahsediyor. Ama çok ilginç, nedense Ermeni mercileri eski Erivan 'dan bahsederken, 19.yüzyıl ve 20. yüzyıla ait kenti kastediyor. Peki Erivan kentinin daha eski, Ortaçağlara ait eserleri nerede? Dünyaca ünlü Avrupalı ressamlar Tavernye, Sharden, ayrıca Rus ressamlar G. Gagarin ve F. Rubo da Erivan kalesinin tüm inceliklerinin resmini çizmiş. Erivan kentinin merkezindeki tarihi Müslüman eserler Sovyet döneminde silindi. Herkes Kremlin 'i Moskova 'nın kalesi olarak tanıyor. Tiflis ve Bakü 'nün de tarihi kaleleri var. Peki, Ermenistan neden kaleyi yok etti.” ifadesini kullandı.
Bazı Rus yazarların, Erivan Kalesi 'nden etkilendiğini anlatan Ahundov, “Kaledeki Serdar Sarayı ünlü Rus yazar Aleksandr Griboyedev 'i çok etkilemiş ve 1827 'de Akıl Belası eserini burada kaleme almış. En azından bununla ilgili bir hatıra levhası da yapılabilir. Bu saray müzeye dönüştürülebilir. Çünkü, bu eser Kafkaslarda dönemin en güzel sarayı idi. Fakat 1964 'de Erivan kalesiyle birlikte yok oldu. Bunun sebebi ise belli, Çünkü bu eserler asırlar boyu bu toprakların Azeri İrevan Hanlığı 'na ait olduğunun bir kanıtı idi ” dedi.

2008 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 'ın Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev 'in huzurunda Erivan 'da Rusya Meydanı 'nın açılışı sırasında yaptığı konuşmaya da atıfta bulunan Ahundov, “Sarkisyan konuşmasında Rusya Meydanı 'nın Erivan Kalesi 'nin yerinde inşa edildiğini belirtti. Sarkisyan konuşmasında Azeri Kalesi 'ni Rus-Ermeni kalesi şeklinde lanse etti. Sarkisyan Medvedev 'in yanında Rus yazar Griboyedev 'in eserinin sahnelenmesinden söz etti. Ama yine de eserin sahnelendiği Serdar Sarayı 'ndan hiç bahsetmedi. Çünkü Ermenistan 'daki tarihi Azeri eserleri yok edildi. Bazen Ermeni merciler, oradaki Azeri eserlerini İran eserleri şeklinde tanıtmaya çalışıyor.” dedi.