Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, 'inkar Yasası'nın İptalini Değerlendirdi

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, "Kabul edilseydi; Fransız halkına büyük bir leke sürülmüş olunacaktı" dedi.

Fransa Senatosu'nda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısının, Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesinin ardından Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, katıldığı bir resepsiyonda 'inkar yasası'nın iptalini değerlendirdi.

Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısı hakkında görüş bildiren Türkiye Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, 'Fransa Anayasa Konseyi'nin aldığı kararı memnuniyetle karşıladık. Biz de zaten bunu bekliyorduk. Fransa'ya da yakışan bu olmalıydı. Aksi taktirde Fransız halkına büyük bir leke sürülmüş olunacaktı. Fransa ifade ve düşünceler ülkesi, bunlarla tanınan bir ülke. Orda yaşayan bir etnik grubun diğer bir etnik gruptan üstün kılacak bir durumdu. Buortadan kalktı. Biz hep şunu söyledik, tarihçiler tarih yapsın siyasetçiler siyaset yapsın. Fransa Milli Meclisinin veya Senatosunun Türk halkıyla ilgili bir karar almasının doğru olmadığına inanıyoruz. Türk halkına bu tür yalanlar, iddialar yapılmasını da yakışıksız buluyoruz. Biz bu kararı memnuniyetle karşıladık. Diğer ülkelere de örnek olmasını istiyoruz. Ümit ederim diğer Parlamentolar da alınan kararlarda iptal edilir. Türk halkı hiçbir zaman başka bir ülkeye soykırım yapmamıştır. Ama gördük ki 20 yılönce bu bölgede Azerbaycan'da Hocalı'da bir katliam yapılmıştır. Bunun belgesi mevcuttur, filmleri mevcuttur, dünyanın gözü önünde olmuştur. Herkesin hafızasında kazılıdır. Eğer ilgilenecek bir durum varsa dünya bununla ilgilensin. Bu coğrafyadaki adaletsiz durumu da ortadan kaldırsın diye bekliyoruz. Fransız Anayasa Konseyi üyelerine teşekkür ediyorum 'dedi.

Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Genel Sekreteri Ali Ahmedov ise, 'Bu hakikatin sevindiricidir. Bu, Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın büyük zaferi. Dünya çapında bu iki ülkenin büyük saygısının ve nüfusunun ifadesidir ve bunun elde olunmasında bütün Azerbaycan ve Türkiye cemiyetlerinin ve bu ülkeleri seven insanların büyük emeğinin sonucudur. Aynı zamanda herkesi bütün Azerbaycan halkını ve Türk milletini tebrik etmek istiyorum 'açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA