Soylu: Türkiye’nin Çağı Atlaması Yeni Anayasa İle Mümkün

Siyasetçi, eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin çağ atlamasının yeni anayasa ile mümkün olduğunu söyledi.

Soylu: Türkiye’nin Çağı Atlaması Yeni Anayasa İle Mümkün
Anadolu Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) ve Memurlar Derneği 'nin davetlisi olarak Kırıkkale 'ye gelen Soylu, Vural Alabalık Tesisleri 'nde basın mensupları ile bir araya geldi. Soylu, daha sonra Özel Kızılırmak Lisesi 'nde öğrencilere, yeni anayasada yapılması gereken çalışmalar hakkında, gençliğin Türkiye için önemine değindi. Son olarak AGİAD Toplantı Salonu 'nda iş adamları ve memurlara konferans veren Soylu, program sonunda memur ve esnafın sorularını cevapladı.

Demokratikleşme ve yeni anayasa çalışmalarına değinen Soylu, 'Türkiye, hiç kimsenin aklına sığamayacak bir aydınlığa kavuşacaktır. Türkiye 'nin çok çeşitli yerlerinde, hem saygı duyduğumuz hem de içerik olarak birçoğuna katıldığımız çalışmalar yapılıyor. Ama bizim bildiğimiz bir şey var; anayasa halkla başlar, halkla biter. Yani, halkı anayasanın içerisine koyacak bir sistem oluşturmak gerekir. “ dedi.

İnsanların, bir takım değerlendirmelerde bulunacağını belirten Soylu, “Bunlar alınıp toplanabilir. Ama başka bir şey var ki burada daha fazla bir hareketliliğin sağlanması lazım. Parlamentonun, milletvekillerinin, bütün siyasi partilerin milletle beraber, aynen sivil toplum örgütlerinde olduğu gibi bu anayasa meselesine abanmaları gerektiği kanaatindeyim. Buna da bir 'Anayasa Kampanyası ' diyorum.” diye konuştu.

Türkiye'nin üç temel sorunu olduğunu belirten Soylu, şöyle dedi: “Bunlar Kürt sorunu, Alevilerin yaşadıkları sorunlardır, üçüncüsü de kadın, cinsiyet sorunudur. Bunlarla birlikte dindarlar ve köylülerin yaşadıkları sorunlar da vardı. Bunlar cumhuriyetin ötekileştirdikleri idi, gayrimüslimlerle beraber. Ama dindarların ve köylülerin sorunları son 50 yılda önemli bir bölümü çözüldü. Menderes'le, Özal'la ve son dönemde AK Parti ve Erdoğan iktidarı ile bunların sorunları çözüldü. Burada AK Parti'nin hakkını teslim etmek lazım. İroni yaparak söylersem gayrimüslimlerin de sayılarını azaltarak çözdük. Ama Kürt, Alevi ve kadın sorunu önümüzde duruyor. Bunların içinde en önemlisi Kürt sorunudur. Kürt sorunu çözülmeden yeni anayasa yapmak mümkün değildir. Çünkü vatandaşlık tanımından, kimlik dil tanımına kadar pek çok konu gelip Kürt sorununa takılacaktır. '