Prof. Akyıldız: Medeniyet Seviyesi İçin Eşlerin Birbirine Davranışına Bakmalı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, kadınların sorunlarının çözümünün, ülke geleceğinin sorunlarının çözümü demek olduğunu belirterek, "Toplumların medeniyet seviyelerini öğrenmek için eşlerin birbirlerine nasıl davrandıklarına bakmak gerekir.” dedi.

Prof. Akyıldız: Medeniyet Seviyesi İçin Eşlerin Birbirine Davranışına Bakmalı
SDÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) 'Aile İçi Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Sosyal ve Hukuksal Boyutu ' konulu bir seminer düzenledi. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu 'nda yapılan seminerin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, aile içi düzene aykırı her türlü tutum ve davranışın hukuksuzluk olduğunu, bu durumun şiddetle beslenmesiyle ortaya çıkan faciaların genel tanımının da aile içi şiddet olduğunu söyledi.

Prof. Akyıldız, aile içi şiddetin toplumsal bir olgu olduğunu belirterek, “Aile içi şiddetin yaygın olduğu toplumlarda siyasal ve ekonomik düzende bozukluk, kültürel kodlarda da sorun var demektir. Yani aile içi şiddetin olması demek, sosyolojik bir varlık olarak nekrotik bir yapının olması demektir. Kadınlarımızın sorunlarının çözümü, ülkemizin geleceğinin sorunlarının çözümüdür. Toplumların medeniyet seviyelerini öğrenmek için eşlerin birbirlerine nasıl davrandıklarına bakmak gerekir.” diye konuştu.

Seminerde ilk olarak, Sosyal Hizmet Uzmanı Özden Salman, aile içi şiddeti sosyal yaşam açısından değerlendirerek, kan bağıyla birbirine bağlı, çeşitli rollerle birbirlerini etkileyen yasal, toplumsal ve ekonomik bir kurum olan aileyi tehdit eden en büyük faktörün şiddet olduğunu söyledi. Aile içi şiddetin bireysel, toplumsal ve kültürel etkenlerinin olabileceğini de belirten Salman, “Aile içi şiddetin duygusal, psikolojik, ekonomik boyutu olduğu gibi cinsel boyutu da vardır.” diye ifade etti.
Daha sonra şiddetin hukuksal boyutunu değerlendirmek üzere kürsüye gelen Avukat Egemen Tanyıldız ise kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla uluslararası alanda ve Türkiye'de yapılan yasal ve hukuk düzenlemelerine değindi.