İlköğretim Öğrencileri, Otizmli Arkadaşlarıyla Sıralarını Paylaştı

Samsun Gazi Paşa İlköğretim Okulu öğrencileri, hazırladıkları ‘Seni Anlıyorum’ projesi kapsamında otizmli öğrencilerle bir araya geldi.

İlköğretim Öğrencileri, Otizmli Arkadaşlarıyla Sıralarını Paylaştı
Üç ay önce uygulamaya geçirdikleri proje kapsamında otistik arkadaşlarıyla iletişim kurup aynı sırayı paylaşan, birlikte resim yapıp oyun oynayan 4/D sınıfı öğrencileri, düzenledikleri organizasyonda velileri de buluşturdu.

İlkadım ilçesi Acem Tekkesi 'nde düzenlenen 'Veli Kaynaşma Çayı'nda Atakum Fahriye-Kemal Kızılot Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi 'nde okuyan arkadaşları ve velileriyle buluşan Samsun Gazi Paşa İlköğretim Okulu 4/D sınıfı öğrencileri, birlikte yemek yiyerek şiirler okudu. Projeyle ilgili hazırlanan sinevizyon gösterisinin ardından şarkılar söyleyen öğrenciler, gönüllerince eğlendi.

Gazi Paşa İlköğretim Okulu 4/D sınıfı öğretmeni Özlem Topsakal, sürecin bu kadar güzel işleyebileceğini ve kuvvetli etkiler doğurabileceğini kestiremediklerini söyledi.
Projenin özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için neler yapabileceği düşüncesiyle ortaya çıktığını hatırlatan Topsakal, “İyi öğrencilerimle bu projeyi yapmışız. Yoksa bu pırıl pırıl çocuklarımızı nasıl tanıyacak, henüz toplumda tam olarak bilinmeyen otizmli çocuklarımızı nasıl anlama fırsatı bulacaktık. Engellerinden utananlar değil, engellilerini kazanmaya çalışan toplumlar başarılı olacak. Biz bu projeyle otizmli çocuklarımızı tanımaya, onlarla kaynaşmaya çalıştık. Onları çok sevdik. Gelecekleri günü dört gözle bekledik, sıralarımızı onlarla paylaştık. Yüreğimizi onlara açtık. Örnek olmasını diliyorum.” dedi.
Etkinliğe katılan İl Milli Müdür Yardımcısı Alican Usta ise projenin başarıya ulaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Uzun yıllardır özel eğitimle ilgili çalışmalar yapıldığını, son zamanlarda da devletin özel eğitime muhtaç çocuklara büyük destekler verdiğini ifade eden Usta, “Bu konuda çok önemli mesafeler kat edildi. Ama tüm bu gelişmelere rağmen engellilerin aşması zor çok dik rampalar var. Fiziki rampadan ziyade kafalarımızın içindeki dik rampaları aşmak daha önemli. Normal bir çocuğa sahip veli kafa rampasında çocuğunun olduğu sınıfta engelli bir çocuk varsa eğitimini aksatır, olumsuz etkilenir, sınavlarda daha düşük puan alır diye düşünüyor. Engelli çocuğa sahip veliler de benim çocuğumla alay edilir, dışlanır diye düşünüyor. Bu olumsuz düşünceler engellilerin normal bireylerle kaynaşmasına sürekli engel oldu. Ama bu proje, kafadaki rampaların, engellerin aşılması adına gerçekten örnek bir proje. Her iki veli tipinin kaygılarının hiç doğru olmadığını anladık ve beklentimizin üzerinde bir sonuç aldık. Bu proje yaygınlaşarak da devam edecek. ' şeklinde konuştu.