Hürsiad, Hartum’da Türkiye-sudan İş Forumu Düzenledi

Gaziantep Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Sudan'ın başkente Hartum'da Türkiye-Sudan İş Forumu düzenledi.

Hürsiad, Hartum’da Türkiye-sudan İş Forumu Düzenledi
Forumda 200 Sudanlı işadamı ile Türk işadamları bir araya geldi.

HÜRSİAD'dan yapılan açıklmada derneğin, kurucu üyesi olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) işbirliğiyle Sudan 'ın başkenti Hartum 'da Türkiye-Sudan İş Forumu düzenlediği bildirildi. Türk heyeti adına açıklamalarda bulunan Gaziantepli işadamı Ertan Çağ, Sudan'ı Afrika 'nın giriş kapısı olarak gördüklerine dikkat çekti. Çağ, özellikle Türk makine, inşaat ve gıda sanayinin önümüzdeki günlerde Sudan 'da yatırım fırsatları yakalayacağını söyledi. Sudan Federal Yatırım Bakanı Sadık Mohamed Ali Hassaberesoul, Türkiye ile yüzlerce yıldır devam eden kültürel ilişkilerin önemli ticari sonuçlar oluşturduğunu, bugün gelinen noktadaki ilişkilerin hem Türk hem de Sudanlı işadamların mutlu ettiğini ifade etti. Türk işadamlarının Sudan 'da yatırım yapmaları için uygun avantajları anlatan Bakan Sadık Mohamed Ali Hassaberesoul, ucuz elektrik, ucuz iş gücüne, deniz yoluyla transferin kolaylığını anlattı. Özellikle Avrupa Birliği ile yaptıkları ticaret anlaşmasına dikkat çeken Hassaberesoul, Türk işadamlarının gümrük duvarlarına takılmadan Sudan 'dan ihracat gerçekleştirebileceklerini söyledi. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen büyük bir yatırımdan bahseden Bakan Hassaberesoul, sağlık ve inşaat alanında Sudan'dan Türkiye'ye yüzlerce milyar dolarlık yatırım geleceğini açıkladı. Hassaberesoul, Türkiye ile Sudan arasındaki ticaret hacminin daha da artacağını vurgulayarak, 'Özellikle Türk okullarının, TUSKON 'nun bu gayretli çalışmalarıyla birbirimizi daha yakında tanıma fırsatları yakalıyoruz. Daha önce işadamlarıyla İstanbul 'daki Ticaret Köprülerine katıldık. Şimdi siz buradasınız bu gelip gitmeler ticarete dönüşmeye başladı. Bu durum çok memnuniyet verici. Bugün yapılacak iş formunun ikili görüşmelerin çok verimli geçeceğine inanıyorum. ' diye konuştu.

'BİZLER BERABER YAŞAYABİLEN İKİ KARDEŞ TOPLUMUZ '

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök ise Sudan'ın çok şanslı bir ülke olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: 'Sudan insanı iyi huylu ve sıcakkanlı. Türk insanıyla çok iyi diyalog kurabiliyor. Tarihten gelen güçlü bağlarımız var. Bizler beraber yaşayabilen iki kardeş toplumuz. Temenni ediyorum bu dostluğumuz gelecekte de artarak devam eder. Şuan Hartum 'da yaşayan baya Türk işadamları ve öğrenciler var. Yatırım için Sudan cazip bir ülke tüm yatırımcıları bekliyoruz. '

Öte yandan, 200 Sudanlı işadamının katılımıyla gerçekleşen ikili görüşmelerde çok ciddi bağlantılar kurulduğu açıklandı. Türkiye-Sudan İş Forumu 'na Sudan Federal Yatırım Bakanı Sadık Mohamed Ali Hassaberesoul, Vali temsilcisi Said Osman Mahgoub, Hartum Valiliği Yatırım Teşvik Komisyonu Genel Sekreteri Mohamed Al Hadi Ebu Bekir, Yatırım Yüksek Komisyonu Genel Sekreteri Ahmed Mahgoub Shavir, Müslüman ve Arap İşadamları Federasyonu Başkan Yardımcısı Mohamed Gasim Al Mıgdımanı, Sudan İşadamları ve İşverenleri Federasyon Başkanını Temsilen Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Abbas Ali Sayid, Türk Heyeti adına Gaziantepli işadamı Ertan Çağ, Türkiye Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök ve çok sayıda Sudan ile Türk işadamları katıldı.