Polis Amcadan 'Taş Atan ve Atılan Çocuklarlar Empati Projesi'

Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (MYO) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bürosu, suça bulaşmış çocuklara karşı polisin daha öğrenciyken olumlu bir davranış modeli geliştirmesini sağlayacak 'Taş Atan ve Atılan Çocuklarlar Empati Projesi'ni başlattı.

Afyonkarahisar'da Türkiye 'de son yıllarda televizyonlara yansıyan başta taş atan çocuklar ve diğer suçlularla polis arasında yaşanan olumsuzlukları en aza indirecek 'Taş Atan ve Atılan Çocuklarlar Empati ' projesi başlatıldı. Birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine uygulanmaya başlanan proje sayesinde; öğrencilerin akıl ve mantığı ön plana çıkarabilmesi, olumlu tutumları, pozitif adımları atabilmeleri hedefleniyor. 4 ay boyunca 5 aşamalı olarak sürdürülecek çalışmanın sonucuna göre proje diğer polis okullarına da örnek olarak sunulacak. Öğrenciler, böylece aktif göreve başlamadan önce neler yaşayabilip, yaşatabilecekleri ile ilgili bir deneyim kazanma imkanına kavuşacak.

Afyonkarahisar Polis MYO Müdürü Hasan Şahin, proje hakkında bilgi vererek, son zamanlarda geleceğin teminatı olan çocukların suç örgütlerince sık sık kullanıldığının görüldüğünü söyledi. Bu çocukların suç ile yan yana görmenin emniyet teşkilatını üzdüğünü belirten Şahin, 'Özellikle bu çocuklarımızı suç örgütlerinin, terör örgütlerinin elinden kurtarmak için okullarımızda böyle bir projeyi başlatmak istedik. Okullarımızda suç ile karşı karşıya kalan çocuklara karşı polislerimizin daha öğrenciyken empati kurabilmesi için bu projeyi gerçekleştirdik. Polislerin de fevri hareketlerinin önüne geçileceğine inanıyoruz. ' dedi.

Afyonkarahisar Polis MYO Proje Sorumlusu Psikolog Murat Tezcan da polisin silahlarını daha çok bellerinde değil, dillerinde taşımasını istediklerini söyledi.Tezcan, projenin henüz polislik vazifesine başlamamış öğrencilerde uygulanmasını en büyük nedenin suça sürüklenen veya risk grubunda olan çocuklara karşı daha çok nötr bir tutum içinde olmaları ve olaylara daha çok dışarıdan bakabilip, değerlendirme yapabilme imkanları olması olduğunu belirtti.

Tezcan, projenin ilk basamağında öğrencilerin bu konuya dikkatlerini çekip öğrenme motivasyonlarını arttırmaya yönelik değişik afişler hazırlayarak tüm öğrencilerin görebileceği yerlere asıldığını kaydetti. İkinci basamakta ise öğrencilere bazı polislerin suça sürüklenen çocuklara ilişkin olumsuz duygu düşünce ve davranışlarının genel başlıklar halinde örnek video gösterimleri ile birlikte sunularak anlatılacağını ifade eden Tezcan, 'Projenin üçüncü aşamasında öğrencilerden çalışma gurubu oluşturulacak. Kendilerinden suça sürüklen çocuklarla yaşanılan sorunları araştırarak, yaptıkları analizleri sunum haline getirmeleri istenecek. Bir sonraki aşamada her gurup hazırladıkları sunumları teker teker sunarken proje danışmanı tarafından sonuç bildirisi yapılıp, sorunun nedenleri özet halinde aktarılıp en iyi hazırlanan sunum ödüllendirilecektir. ' dedi.

Murat Tezcan, en son aşamada gruplardan sırasıyla suça sürüklenen çocuklar ve onlara müdahale eden polisler gibi davranmaları istenerek, yaşanılan olayların örnek canlandırmalarının yapılacağını dile getirdi. Tezcan, 'Karşılıklı yaşanılanların anlaşılması sağlanmaya çalışılacaktır. Böylece, öğrencilere aktif göreve başlamadan önce neler yaşayabilip, yaşatabilecekleri ile ilgili bir deneyim sunulacaktır. ' diye konuştu.