'Eski Fındık' Tartışması Sektör Temsilcilerini Karşı Karşıya Getirdi

Fındık piyasasındaki ‘taze fındığın eski fındık ile karıştırılarak satıldığı’ iddiaları sektör temsilcilerini karşı karşıya getirdi.

Taraflar arasındaki tartışmanın fitilini Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamayla yakmıştı. Bazı ihracatçıların, 2011 yılı ürününe Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nden sezon başında aldıkları 2008 mahsulü fındığı karıştırarak sattığını iddiasında bulunan Özer, 'Biz fındık üreticilerinin 2011 yılı mahsulü yeni ve taze fındığına eski fındık karıştırılıyorsa ve bunu da beyan etmeden satıyorlarsa, gelecekte hiç kimse Türk fındık üreticisi çiftçinin fındık üretimine laf atmamalıdır. Bozuk ve çürük fındıklardan ötürü üreticiyi suçlamamalıdır. ' dedi.

İddialarına, 2011–2012 fındık ihracat döneminin 5 aylık ihracat rakamlarını kaynak gösteren Özer, “İhracat rakamlarına bakıldığında 425 ton 2008, 12 bin ton 2010 ve 101 bin ton da 2011 mahsulü olmak üzere toplamda 114 bin ton fındık ihracatının gerçekleştirildiğini görülüyor. Fındık sanayicisi ve ihracatçısı TMO'dan sezon başında 2008 mahsulü 80 bin ton fındık almasına rağmen açıklanan ihracat bülteninde 2008 mahsulü yapılan ihracat rakamı sadece 425 ton. Geriye kalan 82 bin 500 ton fındık ne oldu? TMO'dan 2008 fındığını alan sanayici ve ihracatçılar belli. Acaba aldıkları bu fındıkları ne yaptılar? Yoksa 2011 mahsulü fındık diye satmış olmasınlar. ' ifadelerini kullanmıştı.

İHRACATÇI BİRLİKLERİNDEN SERT TEPKİ
GZO Başkanı Özer Akbaşlı 'nın açıklamalarına ihracatçılar sert tepki gösterdi.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan ortak açıklamada, Özer, iddialarını ispata davet edildi.

Özer 'in daha önceki beyanatlarından verilen örneklerle kendisiyle çeliştiği savunulan açıklamada, “TMO 'nun Temmuz 2011 'de yaptığı yaklaşık 83 bin ton satış fiyatları yükseltmiş ve Ziraat Odası 'nın teşekkürlerine mazhar olmuşken şimdi bin 900 ton gibi iki günlük ihracata denk gelen küçüklükteki bir miktarın satılmış olmasının, fiyatın düşmesinin baş nedeni olarak gösterilmesinin gerekçesi nedir? Üreticilerin çok önemli bölümü fındığını satmış olduğuna göre Ziraat Odası başkanlarından bazıları üreticinin değil manavın başkanı gibi mi davranmaya başlamıştır yoksa? Veya Ziraat Odası Başkanı 'nın ifade ettiği gibi yatırım aracı olarak görüp borsada oynar gibi fındık alıp kâr elde etmeyi düşünenler mi zarar etmiştir? Eğer öyleyse kâr ettiklerinde sustukları gibi, zarar ettiklerinde de susmaları gerekmemekte midir? Fındık spekülatif amaçlarla alınıp satılacak bir emtia değildir. Zira bunu meslek olarak yapan ve milyonlarca dolar tutarında yatırımla tesis kuran, işçi çalıştıran, ülkeye döviz kazandıran sektörün gerçek sahipleri vardır ve bu spekülatif davranışlara da asla izin vermeyeceklerdir.” denildi.

GZO Başkanı Özer 'in 'Bizler, kimlerin 2008 fındığını 2011 diye sattığını tahmin ediyoruz. Bu tahminlerimizi firma firma, isim isim açıklamaktan da korkmayız ve çekinmeyiz. ' ifadelerine yer verilen açıklama, “Bu vesileyle şunun da bilinmesinde fayda vardır; Türk fındık sanayici ve ihracatçısı böyle tehditvari açıklamalardan hiç çekinmez. Dünya standartlarına ve alıcı spesifikasyonuna uygun mal ürettikleri için de hiçbir tereddütleri yoktur. Hiçbir alıcının kaliteye yönelik bir serzenişi ve şikâyeti yokken, alıcıları tarafından kabul edilen malları kötüleyen bir Ziraat Odası Başkanı olarak tarihe geçmek başarısını gösteren Giresun Ziraat Odası Başkanı da korkmayıp, çekinmeyerek, her istediğini açıklayabilir.” ifadelerine yer verildi.