'SGK Yüz Naklini Ödeyecek'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, "Yüz nakli yüzdeki fiziksel iyileştirmeyi gerçekleştirmiş olsa da estetik olarak görülmektedir.

'SGK Yüz Naklini Ödeyecek'
Geri ödemesi yapılmamaktadır. Biz ise SGK olarak yüz naklini ödemeye karar verdik ' dedi.

'Sağlık'ta 2012 Yılı Projeksiyonu ve Fikir Alışverişi Toplantısı', Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünde yapıldı. Toplantıya; Antalya SGK İl Müdürü Selim Erol, Akdeniz Özel Sağlık İşletmeleri Derneği (AKSİD) Başkanı Mehmet Karakaya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Kemal Kiraz, Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Doç. Dr. Nurullah Bülbüller ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr.Tuğrul Sezer katıldı.

' SGK OLARAK YÜZ NAKLİNİ ÖDEMEYE KARAR VERDİK '

Türkiye'nin sağlık sistemi konusunda çok değiştiğini ifade eden Antalya SGK İl Müdürü Selim Erol, yüz, rahim ve kol naklindeki sigorta hizmetlerine değindi. Yüz naklinin estetik bir ameliyat olması nedeniyle geri ödemesinin yapılmadığını ancak SGK olarak bu ameliyatları ödemeye karar verdiklerini belirten Erol, ' Kurum başkanımız artık yüz, rahim, kol naklinin geri ödemesi konusunda çalışma başlamıştır. Yüz nakli yüzdeki fiziksel iyileştirmeyi gerçekleştirmiş olsa da estetik olarak görülmektedir, geriödemesi yapılmamaktadır. Biz ise SGK olarak yüz naklini ödemeye karar verdik ' dedi.

' TEK MUHATAP SGK OLARAK GÖRÜLMEMELİ '

SGK olarak sigortalı vatandaşlardan alınan sağlık hizmetini denetleyerek geri ödemesini yaptıklarını söyleyen Erol, ' Tüyü bitmemiş yetim hakkını gözetmeden yapıyoruz. Düne kadar birçok hastamız Almanya'ya, Amerika'ya giderken bugün kamu hastanelerimizi tercih ediyorlar ' dedi. Doktorların aldığı maaş konusunda da değinen Erol, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ile konuşmalarını aktarırken Özkan'ın, ' Ben mesleğimi icra ederken sadece AR-GE çalışmalarınaağırlık verirsem, işin mutfağında kalırsam benim aylık alacağım ücretim 2 bin 200 lira. Hasta tedavi etmesem, diğer ameliyatları yapmazsam aç kalacağım ' şeklinde konuştuğunu kaydetti. Erol, ' Dolayısı ile bizim karşımızdaki tek muhatabın SGK olarak görülmemesi gerekiyor. Biz geri ödeme kurumuyuz. Türkiye'deki sağlığın finanse edilmesinde hasta bakımından biz sorumluyuz ' ifadelerini kullandı.

2012 yılında birçok konunun SGK'ya yüklenmemesi gerektiğini söyleyen Erol, ' Yabancı ortaklar gelip Türkiye'de yatırım yapıyorsa SGK'dan para alalım diye değil, dünyanın en iyi konumunda olmaları, ülkenin coğrafi konumlarının iyi olmasıdır. Demek ki ciddi anlamda potansiyel var ' şeklinde konuştu.

2011 yılında engelli seyahat yapan vatandaş sayısının 15 milyon olduğuna değinen Erol, ' Bunları ağırlayacak engelsiz bir hastanemiz var mı? Hayır yok. Kışın potansiyelimizi değerlendirebiliriz. Katkı paylarının artmasına SGK olarak çözüm aramak yerine dünyadaki sinerjiyi Antalya'ya yönlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum ' dedi. ' KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ ' Antalya'da sağlık hizmeti verirken kurumlar arası iş birliğine önem verdiklerini kaydeden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan ise, sağlık hizmeti sunumunda kalite ve devamlılığın sağlanması ve yeni bilgi üretilmesinin önemli olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erdoğan, ' Biz Akdeniz Üniversitesi olarak Antalya'da SGK'dan en çok finans alan birimiz diye düşünüyorum. Ama üniversite hastaneleri rutin hizmet veren hastaneler konumunda değerlendirilmemeli. Üniversitehastaneleri eğitimi ve araştırmayı kesinlikle ihmal edecek durumda olamaz. Rutin hizmetleri birinci ve ikinci basamak hastaneler verebilir, özel hastanelerimiz verebilir. Biz üniversite olarak üçüncü, dördüncü basamak hizmetlerini almalıyız ' şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA