'Pirin Palas Sorgulamalarının Açıklığa Kavuşturulması Gerekir'

HAS Parti Adıyaman İl Başkanı Av.Mustafa Alkayış, Adıyaman'da 12 Eylül Darbesi'nin sembolü olan Pirin Palas sorgulamalarının tüm açıklığı ile ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

'Pirin Palas Sorgulamalarının Açıklığa Kavuşturulması Gerekir'
  HAS Parti Adıyaman İl Başkanı Av. Mustafa Alkayış, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan darbeden sonra Adıyaman`da sorgulamanın merkezi olarak kullanılan ve Adıyaman halkının `Pirin Palas` olarak bilinen yerin tüm detaylarının ortaya çıkarılmasını istedi. 12 Eylül darbesine ilişkin olarak HAS Parti Adıyaman İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Alkayış bu konudaki görüşlerini basını ile paylaştı. HAS Parti`nin darbe mantığına karşı olduğunu belirten Alkayış, darbelerin çok büyük hak ihlallerine nedenolduğunu söyledi

Sıkıyönetim mahkemelerinin talimatları ile Adıyaman`da sorguların, şu anda Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan yerde yapıldığını ve halkın beyninde buranın işkence merkezi olarak algılandığını söyleyen Alkayış, '12 Eylül askeri darbesi büyük hal ihlallerine ve asla telafi edilemeyecek mağduriyetlere neden olmuştur. Adıyaman`da da darbeden sonra tahkikatlar, sorgular, gözaltılar ve yargılamalar olmuştur. Darbe şartlarında ve sıkıyönetim hukuku çerçevesinde olağanüstü bir zemindeyapılan bu sorgu ve yargılamaların hukukun temel standartlarından uzak olduğu bilinen bir gerçektir. Şu anda Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren yerleşke darbe sırasında sorgulama ve gözaltı merkezi olarak kullanılmıştır. Adıyamanlılar buraya `Pirin Palas` demişlerdir. Halk arasında burada korkunç işkencelerin olduğu, sorgulamaların hukuksuz olarak yapıldığına dair bir söylendi her zaman dile getirilmiştir. HAS Parti olarak Pirin Palasta yapılan sorgulamaların, göz altılarındeşifre edilme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Kaç kişinin buralarda sorgulandığı ve akıbetlerinin ne olduğunun bilinmesi gerekir. Bu nedenle 12 Eylül Darbesi`nden sonra takibata uğrayan, hakkında hukuki işlem yapılan, gözaltına alınan, sorgulanan herkesin bilinmesi zaruridir. Bunun için de Pirin Palas sorgularının gün yüzüne çıkarılması başlangıç olacaktır. Yetkililerden bu konuda adım atmalarını ve darbe sürecindeki sorgulamaları kamuoyu ile paylaşmalarını talep ediyoruz 'dedi.  
Kaynak: İHA