Oran Yönetim Kurulu Toplantısı Yozgat’ta Yapıldı

Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin yer aldığı Orta Anadolu Kalkınma Ajansının (ORAN) Şubat ayı yönetim kurulu toplantısı Yozgat’ta yapıldı.

Oran Yönetim Kurulu Toplantısı Yozgat’ta Yapıldı
ORAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat Valiliği Toplantı Salonunda akşam 21.00'da gerçekleştirilen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ORAN'ın 2011 yılı mali destek programlarına başvuruların 18 Kasım'da sona erdiğini hatırlattı.

Vali Şentürk, 3 başlık altında toplanan mali destek programlarına 201 başvuru yapıldığını ifade ederek, 3 başlık altında toplanan "Yeni Ürün,Yenilikçilik, AR-GE" Mali destek programına 123, "Jeotermal ve Madencilik" Mali destek programına 31 "Turizm Altyapısının Geliştirilmesi" mali destek programına ise 47 proje olmak üzere ajansa 2011 yılı mali destek programları kapsamında toplam 201 proje başvurusu yapıldığını açıkladı.

Başvuran projeler içerisinden 19 projenin ajans tarafından yapılan ön incelemeleri geçemeyerek elendiğini belirten Vali Şentürk, "Orta Anadolu Kalkınma Ajansı çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmektedir. Ajans personelinin yoğun çalışmaları sonucunda idari kontrolleri geçen 182 proje değerlendirme süreci tamamlanmıştır." dedi.

Projelerin değerlendirilmesi neticesinde 59 projenin destek almaya hak kazandığını ifade eden Vali Şentürk, "Projelerin değerlendirmeleri neticesinde 2011 yılı teklif çağrılarından Yeni Ürün, Yenilikçilik ve Ar-Ge programında 29 proje, Jeotermal ve Madencilik programında 16 proje ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi programında 14 proje olmak üzere toplam 59 proje asil listelerde yer alarak destek almaya hak kazanmışlardır. Destek almaya hak kazanan 59 projenin bölge illeri bazında dağılımına bakıldığında; Kayseri ilinden başvuruda bulunan 112 projeden 26 projenin, Sivas ilinden başvuruda bulunan 54 projeden 19 projenin ve Yozgat ilinden başvuruda bulunan 35 projeden 14 projenin destek almaya hak kazandığı görülmekte. Projelerin değerlendirilmesi, ajansımıza başvuru yapan 257 Bağımsız Değerleme Uzmanı arasından seçilen ve tamamı bölge dışından olan 25 bağımsız değerleme uzmanı tarafından yapılmıştır." diye konuştu.

Yapılan değerlendirmelerin bir üst değerleme komitesi tarafından kontrol edildiğine dikkat çeken Vali Şentürk, şöyle konuştu: "Proje değerlendirmelerinin son aşamasını bugün Ajans Yönetim Kurulu ile tamamlayıp mali hibe desteği alacak başvuru sahiplerini kısa süre içerisinde açıklayacağız. Ajansımız mali hibe desteği almaya hak kazanan projelerin tamamına yaklaşık 17 milyon TL tutarındaki bir bütçeyi aktaracaktır. Ajansımızdan mali destek almaya hak kazanan projeler tamamlandığında, bölgede yaklaşık 35 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleşmiş olacaktır. Bu projelerin uygulanmasıyla bölgede ilk planda 500 kişiye istihdam sağlanması, 7 yeni tesis yatırımının gerçekleşmesi, bölge için 20 yeni ürünün üretilmeye başlanması ve yaklaşık 240 makine ve ekipmanın bölge üretimine kazandırılması öngörülmektedir. Projelerin değerleme süreci ile ilgili detaylı açıklama proje sonuçları ile birlikte ajansımız internet sitesinde yayınlanacaktır. Ajansımızdan mali destek almaya hak kazanan proje sahipleri ile sözleşmelerin 2012 yılı Şubat ayı sonuna kadar imzalanması planlanmaktadır. Asil listede yer almasına rağmen kendilerine bildirilen süre içerisinde sözleşme imzalamayan proje sahiplerinin yerine sırasıyla yedek listeden projeler davet edilecektir."

Amaçlarının mali destek programları ile bölge illerinin kalkınmasına destek sağlamak olduğunu kaydeden Vali Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Amacımız ve temennimiz bu mali destek programlarının bölgemizin kalkınması için azami faydayı sağlayacak şekilde yürütülmesidir. Ajans çalışmalarının, mali desteklerinin ve bu kapsamda desteklenecek projeler yatırımlarının, proje sahiplerine, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim."

Toplantıya, Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yönetim Kurulu Üyeleri; Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Kayseri İl Genel Meclisi Başkanı Sadettin Aydın, Sivas İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Osman Yıldırım, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ve Ajans Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu katıldı .