Bmgk Özel Oturumunda Suriye'ye Karşı Etkin Ekonomik Yaptırımlar İstendi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nın Suriye'deki krizi görüşmek üzere gerçekleştirdiği açık oturumda, Arap Birliği'nin ortaya koyduğu çözüme destek verildi.

  BMGK, Şam yönetimine karşı etkin ekonomik yaptırımlar uygulanmasını istedi.

Oturumda konuşan Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Halife Bin Casim El Thani, Suriye`deki insanlık dramına sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi. Bin Casim, Suriye yönetimini, Arap Birliği ile imzaladığı protokolde her türlü şiddeti sonlandıracağı taahhüdünde bulunmasına rağmen, bu protokolün gereklerini yerine getirmemekle suçladı. Arap Birliği`nin Suriye`deki krizi çözmeye yönelik ortaya koyduğu yol haritasının, yönetim için barışçıl bir süreç ortaya koyduğunu ifade eden Bin Casim, Güvenlik Konseyi`nden, Arap Birliği planının desteklenmesini ve Suriye yönetimine karşı ekonomik yaptırımların uygulanmasını talep etti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Suriye`deki sürecin giderek çetrefilleştiğine dikkat çekti. El Arabi, artan şiddet olayları sebebiyle Suriye`deki durumun tehlikeli bir boyut kazandığını belirtti. Suriye yönetiminin ülkedeki sorunu çözmek için güvenlik yolunu seçtiğine vurgu yapan El Arabi, insanlara ateş açılmasını derhal durduracak bir karar alınması gerektiğini ifade etti. Arap Birliği`nin Suriye ile ilgili ortaya koyduğu girişimi anlatan Nebil El Arabi, 'Öncelikli hedef, halkın maruz kaldığı şiddeti sonlandırmaktır. Krizi, yabancı müdahale olmadan çözüme kavuşturmaktır. Bunun için Arap Birliği`nin ortaya koyduğu planın desteklenmesi gerekir 'şeklinde konuştu. Nebil El Arabi, Arap Birliği`nin, Suriye`deki krizin tüm tarafların katılacağı ulusal bir diyalogla çözümünden yana olduğunu söyledi. Suriye`de yönetimin şiddet olaylarını sürdürdüğünü kaydeden El Arabi, 'Suriye yönetiminin uyguladığı şiddet, halk ve muhalifleri kendini savunmaya yöneltti 'dedi. Tüm tarafların bir an önce şiddeti sona erdirmesi çağrısında bulunan El Arabi, 'Ülkede şiddetin sonlandırılması için hızlı bir şekilde harekete geçmemiz lazım 'diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esed ve yakın çevresini, ülkede mezhepsel bir çatışma ve iç savaş çıkarmak istemekle suçladı. Suriye`ye yönelik askeri bir müdahale için çalışmadıklarını vurgulayan Clinton, Libya`daki süreç ile Suriye`nin durumunun farklı olduğunu anlattı. Clinton, Esed`in çekilmesini ve yönetimin barışçıl bir şekilde değişmesini istediklerini sözlerine ekledi.