Yoğun Çatışmaların Ardından Muhaliflerin Eline Geçen Derkuş Kasabasında, Gençlere Çatışmalarda Yaralananlara Gerekli Tıbbi Müdahaleyi Yapabilmeleri İçin Eğitim Verildi

İsmihan Özgüven/Salim Taş - Suriye'nin İdlip kentine bağlı Derkuş kasabasında, gençlere çatışmalarda yaralananlara gerekli tıbbi müdahaleyi yapabilmeleri için eğitim verildi.

AA ekibi, Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesine yaklaşık 2 kilometrelik mesafede yer alan ve yoğun çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçen Derkuş kasabasında, sağlık kursuna katılan en küçüğü 16 yaşındaki gençleri görüntüledi.

Kasabadaki bir düğün salonunda, Halep ve Lazkiye askeri konsey başkanlarının yanı sıra üst düzey komutanların ve vatandaşların katıldığı törenle, sağlık kursuna katılarak eğitim alan 95 kişiye sertifikaları dağıtıldı.

Eğitime katılanlar, törende temsili olarak bir yaralıya pansuman yaptı, dikiş attı ve serum takarak öğrendiklerini askeri konsey başkanları ve vatandaşlara gösterdi.

Doktor Ahmet Mendur, Suriye'de olayların başladığı ilk günden bu yana çeşitli yerlerde çalıştığını, şuanda Derkuş'ta gönüllü olarak görev yaptığını kaydetti.

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle çoğu hastanenin hizmet veremez duruma geldiğini, hatta kasabada doktor bulmanın imkansız olduğunu ifade eden Mendur, bu nedenle tıbbı müdahalede bulunabilecek gençlere ilk yardım dersleri verdiklerini söyledi.

Eylül ayından itibaren 2 grup halinde gençlere kurs verdiklerini belirten Mendur, şu bilgileri verdi:

''İki grup halinde toplamda 95 gence ilk yardım dersi verdik. Amacımız bölgede ilk yardım yapabilecek kişi sayısını artırmak. Tamamen vatan ve millet sevgisiyle gönüllü olarak görev yapıyoruz. Milletimizin yaralarını hafifletmeye çalışıyoruz. Gençlere iğne yapabilmeyi, damar yolunu açmayı, yaraları dikebilmeyi, serum takmayı, alçı yapmayı ve kan testi yapmayı öğrettik. Bu sayede bizim işlerimiz hafifledi. Tamamen insani olarak yaklaşıyoruz. Bugüne kadar 500'den fazla yaralı kişiye müdahale ettim ve 25'den fazla kişiye de ameliyat yaptım. Yoğun çatışmaların yaşandığı zamanda bizlere gelen çok sayıda yaralı oluyor, bunların hepsine yetişemiyoruz. Böyle olunca yaralıları Türkiye'ye göndermek zorunda kalıyoruz. Bu gençler bizlere çok yardımcı olacaktır. İlk yardımda bulanabilecek kişilerin sayısını artırmayı düşünüyoruz''

Eğitime katılan ve sertifika alan 16 yaşındaki Muhammed Hüseyin Tumani de, ülkesi için savaşan ve yaralananlara tıbbi müdahalede bulunmaya ve bu şekilde destek olmaya çalıştığını kaydetti.

Yaşının küçük olması dolayısıyla savaşamadığını, ancak daha güzel bir iş yaptığını vurgulayan Tumani, ''Aldığım kurs sayesinde yaralılara müdahalede bulunarak onların hayatını kurtarıyorum. Özgür Suriye Ordusu'ndaki askerlerin yanı sıra vatandaşlara da destek oluyorum. Hiç ayrım yapmadan herkese insani çerçevede gerekli müdahaleleri yapıyorum. Çok sayıda yaralı askere ve çocuğa müdahalede bulundum. 40'tan fazla kişiye ilk yardımda bulundum. Hiç ayrım yapmadan yaralı olan Esed askerlerine de tıbbi yardım yaptık. Okuluma devam edersem doktor olmak istiyorum'' diye konuştu.

Törene katılan askeri konsey başkanları, sertifikalarını alan 95 kişiye çeşitli hediyeler verdi.

Daha sonra askeri konsey başkanları, ÖSO askerleri ve vatandaşlar hep birlikte ilahi söyledi.

-Güvenli bölge Derkuş-

Bu arada, kısa süre öncesine kadar yoğun çatışmalar nedeniyle hayalet kasabaya dönen Derkuş'un tamamen muhaliflerin kontrolüne geçmesiyle birlikte normale dönmeye başladığı gözlendi.

ÖSO askerlerinin hemen her köşe başında tedbiri elden bırakmayarak güvenliği sağlamak için kontrol noktaları oluşturduğu kasabaya, buradan göç edenlerin yanı sıra yoğun çatışmaların olduğu bölgelerden de göçlerin olduğu öğrenildi.

Kasabaya, son bir ayda 3 bin kişinin geldiğini ifade eden Derkuş sakinleri, kapanan birçok dükkanın yeniden hizmet vermeye başladığını belirttiler.

İdlip'in Zerzur kasabasında yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle ailesiyle birlikte Derkuş'a gelen Esma Neccar, burada akrabalarının yanına sığındıklarını, güvenli ve rahat bir şekilde herhangi bir çatışma olmadan yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

Yaklaşık bir aydır Derkuş'a bulunduklarını ifade eden Neccar, ''Esed askerleri Zerzur kasabasını işgal edince bizleri evimizden çıkmaya mecbur ettiler. Çok kişi Zerzur'dan kaçtı, sadece benim ailemden 20 kişi geldik. Derkuş muhaliflerin elinde. O yüzden burası çok güvenli. Huzurlu bir şekilde burada kalıyoruz'' dedi.

Bu arada Asi Nehri'nin kenarında yer alan Derkuş kasabasında, sokaklarda yoğun kalabalığın olduğu, tatlıcısından sobacısına ve bakkalına kadar birçok dükkanın yeniden hizmet vermeye başladığı görüldü.

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA