Gümüşhane’de Engelliler Günü Yürüyüşü Yapıldı

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından il merkezinde organize edilen “Engelliler Günü” yürüyüşü, şehir protokolünün de katılımı ile renkli görüntülere sahne oldu.

Gümüşhane’de Engelliler Günü Yürüyüşü Yapıldı
İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri Süreyya Eren, Nimet Temel, Yeliz Yalçın ve Erdi Karlıbölük tarafından organize edilen yürüyüş Cumhuriyet Caddesinde bulunan tarihi Ataç Konağı önünden başladı.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Garnizon Komutanı Albay Sehat Önder, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, GTSO Başkanı İsmail Akçay, öğrenci ve vatandaşların katıldığı yürüyüş Atatürk Caddesindeki PTT önünde son buldu.

İlk olarak papatya motifli üzerinde uğur böceği işlemeli rozetleri katılımcıların yakasına takan öğrenciler, rozetlerdeki papatyanın umudu, uğur böceğinin de uğur getirmesini simgelediğini söyledi.

Vali Mayda’nın Belediye Başkanı Mustafa Canlı tarafından getirilen karanfilleri engelli öğrenci ve sporculara dağıtmasının ardından başlayan yürüyüşte belden aşağısı bulunmayan fiziksel engelli İletişim Fakültesi öğrencisi Zübeyde Kocar ile sohbet eden protokol üyelerine yol boyunca vatandaşlarda eşlik etti.

Kısa süreliğine de olsa tekerlekli sandalyeye oturan Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, kimsenin o sandalyeye muhtaç hale gelmesini istemediklerini söyledi.

Herkesin her an herşeyle karşı karşıya kalmasının mümkün olduğunu kaydeden Başkan Canlı, Belediye olarak yeni yaptıkları kaldırımlarda engelli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak bazı çözümler üretmeye çalışacağız. Gümüşhane’nin arazi şartlarının çok uygun olmamasına rağmen şartları zorlayıp çözüm üretmeye devam ediyoruz. Ayrıca aldığımız 2 yeni otobüsün de engelli asansörüne sahip ve yakında hizmete girecek" dedi.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda ise, engellilerle ilgili bir farkındalık oluşturmak, toplumsal bilinci geliştirmek açısından sadece devletin değil, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektöründe katkılarını beklediklerini söyledi.

Engellilerin fiziki olarak engelli olsa da değişik alanlarda topluma katkı yapacak durumda olduklarını ifade eden Vali Mayda, “Bu nedenle de biz öncelikle ailelerimizden bu konuya dikkat etmelerini, engelli evlatlarını, kardeşlerini geriye değil, ileriye doğru çıkarmalarını bekliyoruz. Aynı şekilde de engelli kardeşlerimizin medeni cesaret göstermelerini, toplum hayatının içinde olmalarını, karar verme ve uygulama mekanizmasının içinde bulunmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ENGELLİLER BİR KENARDA DURMASIN ÖNE ÇIKSINLAR Engellilerin kenarda durmasını istemediklerini kaydeden Vali Mayda, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aktif olarak hayatın bütün süreçlerinde olmalarını istiyoruz. Ve bunu da sadece devletten beklememelerini istiyoruz. Tabi ki sosyal devlet ilkesinin gereğini devletimiz yapıyor. Başta Başbakanımız olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar bakanımızda bu konuya son derece duyarlılık gösteriyor. Ve her türlü katkıyı sağlıyorlar. Ancak tabandan gelen bir girişimin de bu alanda önemi büyük. Olabildiğince engelleri aşan ve toplum tamamını bir aile anlayışı içerisinde bir araya getiren bir toplum özlemini gerçekleştiririz ümidi taşıyorum.” Organizasyonu yapan öğrenciler adına konuşan Erdi Karlıbölük ise, dünya engelliler gününde bir fark oluşturmak istediklerini, Gümüşhane’de böyle bir etkinliğin olabileceğini göstermek istediklerini söyledi.

Karlıbölük, verilen üst düzey destek için yürüyüşe katılan herkese teşekkür etti .
Kaynak: İHA