Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Organ Bağışında Türkiye Birincisi Oldu

Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde 2012 yılında sekiz hastadan alınan organlar, 21 kişiye umut oldu.

Atatürk Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Bekir Akdemir, beyin ölümü gerçekleşen ve organ nakli onayı alınan hasta sayılarına göre yüzde 73'lük oranla Türkiye ilk sırada yer aldıklarını bildirdi.

Dr. Akdemir, beyin ölümü gerçekleşen 11 hastanın sekizinin yakınlarının organ bağışında bulunduğunu söyledi.

Bunlardan 13 hastaya böbrek, 6 hastaya karaciğer, 2 kişiye de kalp nakli yapıldığını belirten Akdemir, dinî yönden sakınca gören hasta yakınlarına, Kıyame ve Maide sûrelerindeki ayetleri gösterdiklerini bildirdi. Beyin ölümü ve bağış sayılarına göre bölgede ve Türkiye genelinde en yüksek oranı yakaladıklarını ifade eden Koordinatör Akdemir, en zor olanın ise ölüm haberini hasta yakınlarına vermek olduğunu aktardı. Dr. Bekir Akdemir ve yardımcısı Sağlık Teknisyeni Fuat Çöken, 2012 yılında hastanelerinde gerçekleşen 11 beyin ölümünden sekiz hastanın yakınlarını organ bağışına ikna ederek 21 hastaya böbrek, karaciğer ve kalp nakli yapılmasını sağladı. Atatürk Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinasyon Birimi, bu başarıyla Balıkesir'in bağlı olduğu Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi'ndeki 18, Türkiye genelinde ise 214 organ kaynağı hastaneler arasında yüzde 73'lük oranla ilk sırada yer aldı.'HASTA YAKINLARINA AYETLERİ OKUYORUZ' Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde 2008 yılından beri organ nakli için çalışma yapıldığını aktaran Dr. Bekir Akdemir, kendisinin beş yıldır görev olduğunu kaydetti: "Beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınlarıyla yaptığımız görüşmelerde sık olarak, 'Organ naklini kabul edersek bizim hastamız öbür dünyada karaciğersiz, böbreksiz mi olacak?' sorularıyla karşılaşıyoruz. 'Yeryüzünden öbür dünyaya taşıyamadığımız organlarımız var. Mezarları açıp bakalım, kemikler mezarda kalıyor ama zannetmeyin ki biz öbür tarafta kemiksiz olacağız.' diyorum ve gerektiğinde ayetlerle anlatıyorum. Kıyame Sûresi 3. ve 4. ayetlerde şöyle diyor: 'İnsan, kendisinin kemiklerini biraraya getiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter.' Ardından, 'Organ nakli caiz midir?' sorusu gelince de Maide Sûresi'nin 32. ayetinde belirtilen, 'Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır,' mealiyle cevap veriyorum." Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili fetvalar vermesi ve cuma hutbelerinde anlatılmasının işlerini kolaylaştırdığına dikkat çeken Akdemir, "Sağlık Bakanlığı'nın, organ bağışçısı olan kişinin birinci derece yakınlarına organ gerektiğinde bağışçı listesinde öncelik tanıması çok güzel oldu." değerlendirmesinde bulundu. Organ naklinde hasta yakınlarının ikna kısmının en önemli konu olduğuna işaret eden Akdemir, şöyle devam etti: "Yakınlarına hastalarının vefat ettiği haberini vermek ve o esnada organ bağışında bulunmalarını istemek, işin en zor kısmı. Hastanemizde 2006-2012 yılları arasında 48 beyin ölümü gerçekleşmiş ve bunlardan sadece 6'sı donör olarak organ bağışlamış. 2012'de ise beyin ölümü sayımız 11, donör sayımız 8. Bu değişimin nedeni, her şeyden önce ailelerle görüşe görüşe tecrübe kazanmamız."

Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Yılmaz da Atatürk Devlet Hastanesi'nin organ naklinde büyük bir başarıya imza attığını söyledi.

Beyin ölümü oranlarına göre bağışa ikna edebildikleri aile sayısının yüksek olduğunu aktaran Yılmaz, "İlimizde bu yıl 13 organ nakli yapılan hasta var, bunun sekizi Atatürk Devlet Hastanesi'nde gerçekleşti. Organ nakli konusunda hassasız. Arkadaşlarımıza her türlü desteği vererek motive etmeye çalışıyoruz. Neticede organ bekleyen pek çok insanımız var. Beyin ölümü gerçekleşen insanlar organlarını vermezse bir süre sonra toprak altında yok olup gidiyor. Ölürken insanların başka bir insana hayırda bulunmasından güzel bir şey olamaz. Biz arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz, ekip güzel çalışıyor. İnşallah daha fazla organ naklinde başarılı oluruz." dedi.