Ak Parti Mkyk Üyesi Bolat Açıklaması

Eski Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Bolat, ''Merkez Bankası'nın 2013 için yüzde 5 ortalama enflasyon hedefi makul bir hedeftir. Bunu daha aşağılara çekmeye kalksa ekonomiyi daraltabilir, sıkıştırabilir'' dedi.

MÜSİAD İnegöl Şubesi'nce düzenlenen, ''Türkiye Ekonomi Politikası ve 2013 Yılına Bakış'' toplantısına katılan Bolat, toplantı öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2005 yılından bu yana enflasyon rakamlarını tek hanede tutabilmesinin başarı olduğunu, bunun devamının da önem taşıdığını söyledi.

Bolat, 2012 enflasyonun da tahmin edildiği gibi yüzde 6,5 olarak gerçekleşmesi halinde, bunun da başarı olarak nitelendirebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''2012 yılı enflasyonla mücadele anlamında başarılı bir yıl olarak geçti. Yüzde 6,5 civarında bir enflasyon oranı ilk 11 ay itibarıyla yıllık bazda gerçekleşmiş oldu. Bunda da biraz tabii dünyada ki emtia fiyatlarının başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ekonomideki durgunluk nedeniyle düşük oranda kalmasının ya da dramatik artışlar göstermemesinin de olumlu bir rolü oldu. Diğer taraftan cari açık kontrol altına alınmış olduğu için 2012 boyunca döviz kuru artışı gerçekleşmedi. Bu da yine başta enerji fiyatları olmak üzere TL karşılığındaki artışların makul oranlarda kalmasını sağladı.''

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamış olduğu 2013 yılı için hedeflenen yüzde 5'lik enflasyon rakamını makul karşıladığını vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:

''Bu yıl yüzde 3 büyüme gerçekleşmiş oldu. Böylece enflasyonda yüzde 6,5'lik başarılı bir performans 2012 yılı için gösterilmiş oldu. Merkez Bankası'nın 2013 için yüzde 5'lik ortalama enflasyon hedefi makul bir hedeftir. Bunu daha aşağılara çekmeye kalksa ekonomiyi daraltabilir, sıkıştırabilir. Artı eksi 1-1,5 puan oynayabilir. Ben bunları çok önemsemiyorum. Enflasyon tek rakamlı hanelerde tutulduğu ölçüde enflasyon cephesindeki mücadelenin başarıyla sürdürülebildiğini söyleyebiliriz.''

Muhabir: Şaban Kılıçcı / Metin Aktaş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA