Balın Kalitesi Kadar Üretildiği Bölge De Önemli

Tüketiciyi Destekleme Derneği Araştırma Komisyonu Başkanı Prof .

Dr. Mehmet Rıfat Bozkurt, piyasada bulunan balların kalitesinin yanı sıra arının balı hangi bölgede yaptığının da önemli olduğunu söyledi.

Bozkurt, “Beslenme bölgesinde ağır metal mineralleri içeren oluşumlar varsa, ağır metal tehlikesi oluşabilir. Şifa bulma niyeti ile arı ürünleri kullanan tüketicilere kullandıkları ürünlerdeki sağlığa zararlı maddelerin miktarlarını öğrenmelerini öneriyoruz.” dedi.

Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat Bozkurt, balın bitki nektarlarının veya bitkilerin canlı kısımlarının üzerindeki salgılarının, bal arısı tarafından toplandıktan sonra petekte depolanan doğal bir ürün olduğuna değindi. Balın içindeki minarelerin insan sağlığına yararlı olduğunu ifade eden Bozkurt, “Bala şifa özelliğini, ağırlıklı olarak polifenolik maddeler verirler. Baldaki mineral maddeler kendilerini oluşturan elementlerle tanımlanırlar. Bal tebliğine göre balda kilogramda bir grama kadar bulunmaları kabul edilir. Zararlı olabilecek mineral madde dışındaki minerallerin, sağlık açısından bir yararı yoktur.” bilgilerini verdi. BAL TOPLANDIĞI BÖLGENİN MİNERAL ÖZELLİĞİNİ YANSITIRMineral maddelerin arılar tarafından kovandan 3 kilometre yarıçaplı bir bölgede toplandığını belirten Bozkurt, rüzgar ve yağmur gibi etkilerle minerallerin taşındığını söyledi.

Mineral tozlarının bölgenin kayaç ve madenlerinin bozuşmaları ile oluştuğuna dikkat çeken Bozkurt, “Bölgede kireç taşları hakimse kalsiyum içerikli mineraller, asit volkanik kayaçlar hakimse, potasyum, sodyum ve alüminyum içerikli mineraller hakimdir. Bölgede maden varlıkları mevcutsa, örneğin bir bakır madeni varsa bakır, kurşun madeni varsa kurşun içerikli mineraller gözlenir.” dedi.

Beslenme bölgesinde ağır metal mineralleri içeren oluşumların ağır metal tehlikesi oluşturabileceğini belirten Bozkurt, şifa için yenilen balda zararlı maddelerin ne kadar olduğunu vatandaşların almadan önce öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Bozkurt sözlerini şöyle tamamladı: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, özellikle ağır metallerle, arsenik ve cıva gibi maddelerin arı ürünlerine karışabileceği bölgeleri saptamaları yönünde çalışmalar yaparak, bu bölgelerde bal üretimini engellemelidir.”