Cinsel İfadeli Müzik Erken Yaşta Cinselliğe İtiyor

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Adana Şube Başkanı Uzm. Dr. Taner Canatar, cinsel ifade ve görüntülerin yer aldığı müzikleri dinleyen gençlerin, erken yaşta cinselliği yaşama ihtimalinin iki kat fazla olduğu söyledi.

Cinsel İfadeli Müzik Erken Yaşta Cinselliğe İtiyor
Dr. Canatar, Son dönemde cinselliği uluorta gözler önüne seren, argo sözlere sahip şarkı ve video kliplerin sükse yaptığına dikkat çekerek, müzik piyasasında büyük bir durgunluk yaşanırken argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran şarkılara ve video kliplerine ilginin artması, toplumun kendi bastırılmış cinselliğini bu şarkılarda bulmasından ve cinsel şiddetin her geçen gün artmasından kaynaklandığını vurguladı.

Adı sanı duyulmayan genç şarkıcıların albümlerinin yok satması durumunun hiç de şaşırtıcı olmadığını ifade eden Canatar, "Esprili bir cinselliği çağrıştıran bu tür albümler; cinsellikle ilgili yaşanan sorunların, kültürel yapımızı ve sosyal ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesinden dolayı çok satıyor" dedi.

Çocuk ve gençlerin cinsellik içeren albümlerdeki basitliği ve taklitçiliği sezemediklerini dile getiren Canatar, sanatsal anlamda hiçbir değeri olmayan ve birkaç günde internetin yanı sıra televizyon kanalları ve radyoların etkisiyle Türkiye'nin gündemine oturan albümlerin, çocuk ve gençlere güzel geldiği gibi sevmeye başladığını anlattı. Canatar, “Burada tehlikeli olan; çocuk ve gençlerin değer yargılarındaki olumsuz değişimdir. Bu tür albümler kolay ve değersiz şeyleri, kolay yoldan elde edilen şeyleri sevmeye yöneltiyor ve kötü örnek oluyor. Bir işin eğitimini almak, onlar için hiçbir değer ifade etmiyor. Burada görev RTÜK'ten önce sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya düşüyor” diye konuştu.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, cinsel ifadelerin ve görüntülerin yer aldığı müzikleri dinleyen gençlerin erken yaşta cinselliği yaşama ihtimalinin iki kat fazla olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Canatar, şunları kaydetti: "Bu tarz müzik dinlemenin erken yaşta cinsel ilişkiye girmeye doğrudan katkısı olduğunu söylemek bilimsel olarak zor olsa da aralarında bir bağlantı olduğunu vurgulamak gerekiyor. Bu nedenle anne ve babalar bu gerçeği göz önünde bulundurmalı, çocuklarıyla cinselliği, bu tarz şarkıları ve sözlerini konuşmalıdır.”
Kaynak: İHA